Πέμπτη 28/03/2024

Σαν Σήμερα 14 Οκτωβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1823 Ελληνικά πλοία καταλαμβάνουν οθωμανικά πλοία στον Μαλιακό κόλπο. Μετά την επιτυχία αυτή τα ελληνικά πλοία επέστρεψαν στην Ύδρα.

Το 1904 η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου, μη υπακούοντας στις απειλές του Βουλγαρικού Κομιτάτου να απομακρυνθεί από τη θέση της, μάχεται μαζί με πέντε ακόμη αγωνιστές κατά των κομιτατζήδων, μέσα από το σπίτι της. Μετά από τετράωρη μάχη καίγεται ζωντανή μαζί με τους συμπολεμιστές της.

Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός διανοίγει, μετά από αγώνα εναντίον των Τούρκων, τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνη-Βέροια.

Το 1914 ανακαταλαμβάνεται από τον Ελληνικό Στρατό, μετά από εντολή των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente), η Βόρειος Ήπειρος, για να τηρηθεί η τάξη στην περιοχή, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις προτάσεις των παραπάνω δυνάμεων, θα αναγνωριζόταν ως οριστική η ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν να συμμετάσχει στο πλευρό τους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Διαφήμιση-

Το 1944, τα πρώτα τμήματα του Ιερού Λόχου από τη Μέση Ανατολή αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στον Πειραιά. Στη συνέχεια κινούνται προς την Αθήνα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις