Τρίτη 30/04/2024

Τηλεδιοίκηση στα τρένα: Τι σημαίνει; Υπάρχει στην Λάρισα;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τι είναι τηλεδιοίκηση στα τρένα; Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, υπήρχε ή όχι τηλεδιοίκηση; Λειτουργεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Λάρισας ή όχι;

Ερωτήματα γεννήθηκαν και γεννιούνται μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη συνέπεια της οποίας σκοτώθηκαν 57 άτομα. Ερωτήματα που οι πολιτικοί τα μπλέκουν περισσότερο είτε από άγνοια είτε στα πλαίσια της πολιτικής τακτικής τους προσπαθώντας, εκτιμούμε, να (απο)κρύψουν ενδεχόμενες παραλείψεις τους. Η μισή αλήθεια είναι παραπληροφόρηση.

Τι είναι σιδηροδρομικός σταθμός

Σταθμός είναι η σιδηροδρομική εγκατάσταση που διαθέτει μία ή περισσότερες γραμμές, που συνδέονται με την κύρια γραμμή με μία τουλάχιστον αλλαγή τροχιάς, εξοπλισμένη και ειδικά καθορισμένη για την εξασφάλιση των αναγκαίων διαδικασιών κυκλοφορίας (ειδικότερα διασταυρώσεις ή υπερβάσεις αμαξοστοιχιών) και εκπληρώνει τους εμπορικούς σκοπούς του σιδηροδρόμου.

Ως περιοχή σταθμού ορίζεται το τμήμα των εγκαταστάσεων του σταθμού που βρίσκεται μεταξύ των κύριων σημάτων κάλυψης του, τα οποία απευθύνονται προς κάθε διεύθυνση κυκλοφορίας.

Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας και τηλεδιοίκηση

Το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Κινήσεως – Μέρος Β’ (Κανονισμός Κυκλοφορίας και Ελιγμών) του 2019, εξασφαλίζει την κυκλοφορία σε ομάδα σταθμών, στους οποίους δεν απαιτείται η παρουσία τοπικού Σταθμάρχη. Ο Σταθμάρχης που βρίσκεται σε υπηρεσία στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ονομάζεται Κεντρικός Χειριστής και τηλεδιοικεί τους σταθμούς που δεν έχουν Σταθμάρχη.

Το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας διαθέτει όλα τα μέσα που απαιτούνται για τον τηλεχειρισμό και τον τηλεέλεγχο των εγκαταστάσεων ασφαλείας των εξαρτημένων σταθμών από τον Κεντρικό Χειριστή, όπως και για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στο εξαρτημένο τμήμα κυκλοφορίας.

Από τα παραπάνω, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η τηλεδιοίκηση αφορά σε σιδηροδρομικό σταθμό και τις εγκαταστάσεις ευθύνης του (πχ φωτόσημα, σημεία αλλαγών τροχιάς), ο οποίος (σταθμός) λόγω μη ύπαρξης Σταθμάρχη διοικείται από μακρυά (τηλεδιοικείται) από άλλον Σταθμάρχη (Κεντρικός Χειριστής) που έχει επιφορτιστεί με αυτήν την αποστολή.

Ο πίνακας στο Σταθμαρχείο της Λάρισας

Ο πίνακας στο Σταθμαρχείο του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας που έγινε ευρέως γνωστός, ονομάζεται Τοπικός Πίνακας Χειρισμού και Οπτικού Ελέγχου και χρησιμοποιείται από τον τοπικό Σταθμάρχη για την χάραξη διαδρομών (αλλαγή τροχιάς, κλειδιά κ.λπ.). Βρίσκεται όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, σε χώρο μέσα στον σταθμό ο οποίος “βλέπει” τις σιδηροδρομικές γραμμές και αποβάθρες.

Ο Τοπικός Πίνακας Χειρισμού και Οπτικού Ελέγχου στο Σταθμαρχείο του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας για τοπική τηλεδιοίκηση.
Ο Τοπικός Πίνακας Χειρισμού και Οπτικού Ελέγχου στο Σταθμαρχείο του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας.

Ο σχετικός Κανονισμός αναφέρει ότι: “ο χειρισμός των ηλεκτροκίνητων αλλαγών τροχιάς σε σταθμούς εξοπλισμένους με Εγκατάσταση Ηλεκτρικής Σηματοδότησης και Ασφαλείας πρέπει κατ’ αρχήν να γίνεται από τον Σταθμάρχη ή από τον Κεντρικό Χειριστή, προκειμένου να διευθετηθεί διαδρομή αμαξοστοιχίας”.

Από αυτόν τον πίνακα (της φωτογραφίας) ο Σταθμάρχης τηλεχειρίζεται και τηλεελέγχει -τηλεδιοικεί κατά μία έννοια τοπικά, Χ χλμ. πριν τον Σταθμό και Ψ χλμ μετά τον Σταθμό.

Κέντρο Τηλεδιοίκησης Λάρισας

Τελικά υπάρχει ή όχι τηλεδιοίκηση στην Λάρισα;

Από όσα αναφέραμε, στην Λάρισα υπάρχει τηλεχειρισμός και τηλεέλεγχος για συγκεκριμένα χιλιόμετρα πριν και μετά τον σταθμό μέσω του Τοπικού Πίνακα Χειρισμού και Οπτικού Ελέγχου.

Στην Λάρισα εάν υπήρχε το αναφερόμενο στον Κανονισμό, Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας το λεγόμενο Κέντρο Τηλεδιοίκησης και ήταν ενεργοποιημένο από την Λάρισα μέχρι πχ το Πλατύ, ο Σταθμάρχης της Λάρισας θα τηλεδιοικούσε τον σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων και τις σιδηροδρομικές γραμμές ευθύνης του (ΣΣ Νέοι Πόροι) καθώς και όλους τους άλλους σταθμούς/εγκαταστάσεις μέχρι το Πλατύ. Αν υπήρχε δηλ. ενεργοποιημένο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας ο Σταθμάρχης Λάρισας θα έβαζε σε διαδρομές το εμπορικό και το επιβατικό τρένο.

Αυτό αναφέρει και ο συνταξιούχος σταθμάρχης Γιάννης Κολλάτος, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και μέλος της επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον ΟΣΕ της Λάρισας στις 20 Μαρτίου 2023.

“Την κυκλοφορία την κάναμε εμείς. Εμείς ρυθμίζαμε τα τρένα”, είπε.

Δείτε το βίντεο (1:04):

Αυτή λοιπόν είναι η τηλεδιοίκηση. Η οποία δεν αποφασίζει και ενεργεί από μόνη της αλλά άνθρωπος λαμβάνει αποφάσεις και δίνει εντολές.

Πως λειτουργεί η τηλεδιοίκηση

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του OPEN, στο οποίο ο προϊστάμενος στο κέντρο κυκλοφορίας του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών, Νίκος Μπορομπόκας παρουσιάζει το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο χειρίζεται ο ίδιος.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ