Παρασκευή 10/05/2024

Σαν Σήμερα 5 Σεπτεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Οι Μεραρχίες Σερρών και Κρήτης, καθώς και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού παίρνουν μέρος στη μάχη της Δοϊράνης, στο πλευρό των XII και XVI Βρετανικών Σωμάτων Στρατού σαν σήμερα το 1918. Η επίθεση της Μεραρχίας Σερρών υπήρξε επιτυχής και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 1.008 αιχμαλώτων, από τους οποίους οι 30 αξιωματικοί, ενώ οι απώλειές της ήταν 173 αξιωματικοί και 2.514 οπλίτες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Παράλληλα, η δράση της Μεραρχίας Κρήτης συνίσταται στην επίθεση κατά της τοποθεσίας Μπλάνγκα Πλάνινα, η οποία διεξήχθη με επιτυχία. Οι απώλειες της Μεραρχίας Κρήτης ήταν 144 νεκροί και 573 τραυματίες.

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 1922 τα τελευταία ελληνικά τμήματα (Γ’ Σώμα Στρατού) εγκαταλείπουν το μεσημέρι το μικρασιατικό έδαφος από το λιμάνι της Αρτάκης. Τα τελευταία τμήματα των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού είχαν εγκαταλείψει τη Μικρά Ασία το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου από την Ερυθραία. Επίσης, η Ελληνική Αεροπορία, ύστερα από τετραετή σκληρό αγώνα στη Μικρά Ασία, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη.

Στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Γεωργία (UN Observer Mission in Georgia -UNOMIG) το 1944, η χώρα μας συμμετέχει με πέντε στελέχη. Υπήρχε επίσης σε ετοιμότητα ομάδα μεταφορών (15 στελέχη – έξι οχήματα), για να αποσταλεί στη Γεωργία, εάν υπήρχε απαίτηση, μετά από σχετική ειδοποίηση του ΟΗΕ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ