Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 5 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1829 ο Αρχιστράτηγος Ρίτσαρντ Τσωρτς (Richard Church) αναγκάζει την τουρκική φρουρά στην οχυρή Βόνιτσα να παραδοθεί έπειτα από στενό αποκλεισμό που διαρκούσε από τα μέσα του προηγούμενου μήνα. Στην προσπάθεια αυτή είχε πολύτιμη προσφορά το Ελληνικό Ναυτικό. Ο Ιωάννης Καποδίστριας εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Αρχιστράτηγο Ρίτσαρντ Τσωρτς και στον Διοικητή του Στολίσκου του Αμβρακικού Αντώνη Κριεζή.

Το 1913 δολοφονείται ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά και ανεβαίνει στο θρόνο ο Διάδοχος Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος.

Το 1913 το Σύνταγμα Ιππικού, επικεφαλής της VΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εισέρχεται στο Τεπελένι της Βορείου Ηπείρου, όπου και κυριεύει 5 πεδινά πυροβόλα, που άφησαν οι Τούρκοι εγκαταλείποντας την πόλη.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου 1943, περίπου 100 αντάρτες της Πανελλήνιας Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΠΑΟ) και 800 οπλισμένοι χωρικοί της περιοχής Βοΐου, Σιάτιστας, Γρεβενών, Παλαιοκάστρου, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Κοντονάσιο και άλλους αξιωματικούς, επιτίθενται αιφνιδιαστικά στη θέση Φαρδύκαμπος εναντίον κινούμενης από τα Γρεβενά προς τη Σιάτιστα πεζοπόρας ιταλικής φάλαγγας, αποτελούμενης από ένα τάγμα πεζικού και μία πυροβολαρχία. Πετυχαίνουν τη διάλυση και παράδοση 598 Ιταλών μαζί με τον οπλισμό τους. Απώλειες Ιταλών νεκροί 38, τραυματίες 67, αιχμάλωτοι 598 και Ελλήνων νεκροί τρείς, τραυματίες εννέα.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ