Παρασκευή 10/05/2024

Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, στο Γαλάτσι της Μολδαβίας λαμβάνει χώρα ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών υπό τον Βασίλειο Καραβιά και Οθωμανών, που καταλήγει σε περιφανή νίκη των Ελλήνων.

Μετά από διαπραγματεύσεις των αντιπροσώπων του Εσσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου της Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία το 1913 με την οποία παραδίνονται «άνευ όρων» στον Ελληνικό Στρατό 1.000 Τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 οπλίτες και 108 πυροβόλα. Ο αεροπόρος Ανθυπίλαρχος Χρήστος Αδαμίδης πραγματοποιεί με αεροπλάνο Maurice Farman πτήση πάνω από τα Ιωάννινα, που μόλις είχαν απελευθερωθεί και προσγειώνεται στην πλατεία του Διοικητηρίου, όπου τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Με την πτήση αυτή έληξαν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο Ηπείρου. Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου 1913 απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα.

Το 1915 σημειώνεται σημαντική διαφωνία μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει ουδέτερη ή αν θα προσχωρήσει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Ο Βασιλιάς επιμένει στην ουδετερότητα της χώρας και ο πρωθυπουργός παραιτείται, αφού η πολιτική του δεν επιδοκιμάζεται από τον Βασιλιά.

Το 1948 δύναμη περίπου 200 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού”, διακόπτει την τηλεφωνική επικοινωνία Γυθείου-Σπάρτης, επιτίθεται τη νύχτα στο Γύθειο, κάμπτει τη μικρή φρουρά των φυλακών και αφού σκοτώσει τρεις χωροφύλακες και τον φρουρό, απελευθερώνει 23 κρατουμένους.

Το 1949 δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται κατά της κωμόπολης Πάργας, απομονώνει την αμυνόμενη στο φρούριο δύναμη της χωροφυλακής, προβαίνει σε συστηματική λεηλασία, απαγωγή 30 νέων και φόνο ενός ιδιώτη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ