Πέμπτη 09/05/2024

Σαν Σήμερα 10 Μαΐου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Μαΐου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Οπλαρχηγός Κώστας Βελής κηρύσσει την Επανάσταση στο Κεράσοβο της περιοχής Αγράφων. Στα μέσα Ιουλίου όμως, του ιδίου έτους, ο Βελής συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις του Πασά της Λάρισας Μαχμούτ Δράμαλη και θανατώνεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ καταστέλλεται η Επανάσταση στα Άγραφα.

Το 1825 ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι. Δύναμη από 3.000 άνδρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γεώργιο Καραϊσκάκη από το στρατόπεδο των Σαλώνων (Άμφισσας), δημιουργεί νέο στρατόπεδο Δυτικής Στερεάς, για να ενισχύσει το Μεσολόγγι. Οι πολιορκημένοι ενισχύονται ηθικά από την παρουσία των παραπάνω και επιχειρούν έξοδο, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον εχθρό.

Το 1827 ο λόρδος Τόμας Κόχραν (Thomas Cohrane), ως επικεφαλής ελληνικής μοίρας, περιπολεί με τη φρεγάτα «Ελλάς» τα νότια και δυτικά παράλια της Πελοποννήσου για να προσβάλει την εχθρική νηοπομπή, η οποία θα μετέφερε ενισχύσεις στον Ιμπραήμ που βρισκόταν στο Ναβαρίνο.

Το 1854 οι επαναστάτες, υπό τον Θεόδωρο Ζιάκα, συγκρούονται στη Διμηνίτσα (Καρπερό) Γρεβενών με τους Τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά με βαριές απώλειες 250 νεκρών.

Το 1854 οι επαναστάτες της Θεσσαλίας, υπό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, καταλαμβάνουν την Καλαμπάκα και διασκορπίζουν τους Τούρκους του Σελήμ Πασά. Πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στον Πηνειό ποταμό, ενώ 200 περίπου αιχμαλωτίστηκαν.

Το 1907 ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Σάρρος, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές βουλγαρική καλύβα (πάτωμα), που αποτελούσε ορμητήριο των κομιτατζήδων στη λίμνη.

Το 1947 το Β’ Σώμα Στρατού ξεκινάει την κύρια επιχείρηση ΙΕΡΑΞ στην περιοχή Χασίων – Αντιχασίων – Γρεβενών κατά των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού”. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου, με βαριές απώλειες για τον “”Δημοκρατικό Στρατό”.

Το 1956, απαγχονίζονται από τους Άγγλους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, από τα πρώτα δραστήρια στελέχη της ΕΟΚΑ με πλούσια δράση και προσφορά. Ο πρώτος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου 1955 μετά την εκτέλεση Ελληνοκύπριου αστυνομικού, συνεργάτη των Άγγλων. Ο δεύτερος πρωτοστάτησε στην αρπαγή όπλων από αποθήκες του λιμένος Λεμεσού στις 20 Οκτωβρίου 1955 και σε απόπειρα εκτέλεσης Άγγλου πράκτορα στις 28 Νοεμβρίου 1955, όταν και συνελήφθη.

Σαν σήμερα 10 Μαΐου 1994 συγκροτήθηκε με απόφαση της ΕΕ δύναμη παρατηρητών για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Ιουνίου 1994 στην Αιθιοπία. Η ελληνική συμμετοχή στη δύναμη περιελάμβανε τρεις αξιωματικούς για ένα μήνα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ