Δευτέρα 29/04/2024

Νίκος Δένδιας: Η Κύπρος δεν κείται μακράν – Η ΕΛΔΥΚ στέλνει μήνυμα αποτροπής

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Την Κύπρο επισκέφθηκαν ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 6 Ιουλίου 2023.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δένδιας: Η Κύπρος δεν κείται μακράν

Ο Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών.

“Και θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν“, είπε ο ΥΕΘΑ.

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας με τις συνομιλίες τους, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσαν την ισχυρή βούληση των δύο Κρατών να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τον συντονισμό τους τόσο σε επίπεδο διμερές, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο κοινών συμμάχων και φίλων.

“Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και τις τριμερείς συνεργασίες μας με άλλες φίλες χώρες. Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να πω κάτι που λέω πάντα, ανεξαρτήτως θέσεως, ότι οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας. Αντιθέτως, είναι ανοιχτά σχήματα που είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους διεθνούς δικαίου και άλλα κράτη”, σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, που ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των Υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ΕΛΔΥΚ. Εικόνα: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ΕΛΔΥΚ. Εικόνα: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ΕΛΔΥΚ στέλνει μήνυμα αποτροπής

Αργότερα ο Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή, την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της και απηύθυνε ομιλία στο προσωπικό.

“Θέλω να σας πω κάτι που γνωρίζετε καλά, ότι η χώρα μας επιζητεί ειρήνη και σταθερότητα. Ακριβώς όμως για να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα πρέπει να έχει καταστήσει φανερό ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, είπε ο ΥΕΘΑ στους ΕΛΔΥΚάριους και πρόσθεσε:

Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο.”

Γιωργάλλας: Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας αναφερόμενος στην ομιλία του στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου και στις στρατιωτικές συνεργασίες τόνισε ότι, η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Όλες μας οι ενέργειες έχουν ένα και μόνο σκοπό. Την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας ενάντια σε κάθε απειλή, κάθε επιβουλή και κάθε αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο, όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης”, είπε.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ