Τρίτη 07/05/2024

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στους Βρετανούς

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στους Βρετανούς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες και αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

“Εθνικός στόχος η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση κορυβαντιούν με ψέμματα, αδιαφορώντας για την ζημιά στην χώρα”, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων.

Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα.”

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Τι προηγήθηκε

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιευματα ξένων μέσων τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχουν “εποικοδομητικές συζητήσεις” για μία σύμβαση δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Αθήνα. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα, θα έστελνε στο Βρετανικό Μουσείο άλλους ελληνικούς θησαυρούς.

Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα, των Times και Bloomberg, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι “είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς.”

“Αυτή η πολιτική της ανταλλαγής αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία που υποκρύπτει την αναγνώριση, μέσω του δανεισμού, της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο, συνιστά υποχώρηση από την εθνική γραμμή για την επιστροφή τους.”, επισήμανε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ