Κυριακή 28/04/2024

Εκλογές 2023: Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο καλεί Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας να συντάξουν τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις εθνικές εκλογές 2023.

Η Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ με θέμα “Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στρατιωτικών υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023“, αναφέρει πέρα των άλλων:

“Σύμφωνα με το άρθρο 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012, Α57), οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.”

“Επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες εκλογέων της παρ. 1 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.”

“Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012, παρέχεται η δυνατότητα οι εκλογείς του άρθρου αυτού (στρατιωτικοί κ.λπ.) αντί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις, να το ασκήσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι προϊστάμενοί τους μπορούν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, να τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται. Στο σημείο αυτό συνιστάται όπως στους εκλογείς αυτούς (στρατιωτικούς κ.λπ.) που θα δηλώσουν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους εγγραφής τους, να παρασχεθεί από τους οικείους προϊσταμένους και διοικητές τους η δυνατότητα αυτή, αν φυσικά δεν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που να υπαγορεύουν το αντίθετο. Επίσης, συνιστάται στους διοικητές ή προϊσταμένους υπηρεσιών που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, δυσχέρειες στην ικανοποίηση των αιτημάτων των παραπάνω εκλογέων, να εξαντλήσουν τις δυνατότητες κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών πρωτίστως από πρόσωπα που είναι εκλογείς του τόπου όπου υπηρετούν και όπου χωρίς πρόβλημα μπορούν να ψηφίσουν.”

“Οι εκλογείς του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 παραδίδουν, τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους το διαβατήριό τους.”

“Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, γίνεται με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους αυτοί οι εκλογείς οφείλουν να προσκομίσουν από την υπηρεσία τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ