Τρίτη 07/05/2024

ΔΥΠΑ – Πρόγραμμα ψηφιακή οικονομία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 3.900 ανέργους

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ΔΥΠΑ για την ψηφιακή οικονομία για 3.900 ανέργους.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα 24 Απριλίου 2023 η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ.

Το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 3.900 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην ψηφιακή οικονομία.

Πρόγραμμα ψηφιακή οικονομία της ΔΥΠΑ

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ του προγράμματος “ένα σημαντικό πρόβλημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας που παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες. Αφενός, οι άνεργοι νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας αφετέρου, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συναντούν δυσκολίες στην πρόσληψη ανέργων νέων εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης αυτών. Επιπλέον, στην αγορά εργασίας διαμορφώνονται νέες συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες, η ανάγκη παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως (όπως υπηρεσίες e-shop) από πληθώρα επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων θεωρούνται αναγκαίες κι απαραίτητες.”

Η εν λόγω δράση προσβλέπει τόσο στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος ενισχύοντας ψηφιακές δεξιότητες, όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανέργων ενισχύοντας σημαντικά την ψηφιακή οικονομία.

Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί 30 ώρες εβδομαδιαία (6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα) για 6 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (27 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες εργασιακής εμπειρίας) απευθείας στους συμμετέχοντες.

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών.

Το πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.935.120 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).

Ωφελούμενοι στην ψηφιακή οικονομία

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι συνολικά 3.900 άνεργοι νέοι, απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στην Ψηφιακή Οικονομία και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η θεωρητική κατάρτιση δύναται να είναι μέρος προγράμματος κατάρτισης εφόσον οι ώρες κατάρτισης στο συγκεκριμένο αντικείμενο ψηφιακής οικονομίας είναι τουλάχιστον 50.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους ανωτέρω εξαιρούνται:
α. άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση μαθητεία σε αντικείμενο της Ψηφιακής Οικονομίας
β. άνεργοι που η θεωρητική τους κατάρτιση σε τομέα Ψηφιακής Οικονομίας εντάσσεται ως διακριτό ή αυτοτελές μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι άνεργοι υποδεικνύονται στο πλαίσιο του προγράμματος από την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.

Οι ωφελούμενοι/ασκούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι:
i) ηλικίας έως 29 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους. Πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τόσο κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 όσο και κατά την τοποθέτησή τους (υπογραφή συμφωνητικού) στον πάροχο/επιχείρηση. Οι άνεργοι πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών κατά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας με τον πάροχο/επιχείρηση έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπερβούν το όριο των 30 ετών.
ii) έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομέα Ψηφιακής Οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών και διαθέτουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
iii) είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
iv) Βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης, κατάρτισης κατά την υπόδειξή τους στον πάροχο/επιχείρηση.

Δεν μπορούν να υποδειχθούν ως άνεργοι σε παρόχους/επιχειρήσεις:

α. άτομα που κατά το τελευταίο 24μηνο, πριν από την ημερομηνία υπόδειξής τους στην επιχείρηση:
α.α. είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν, στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους,
α.β. είχαν απασχοληθεί στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα),
α.γ. είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την υπαχθείσα επιχείρηση και
α.δ. είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.
β. άτομα που θα λάβουν απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου) και
γ. άτομα που είναι εταίροι πολυπρόσωπων ΙΚΕ

Πρόγραμμα ψηφιακή οικονομία: Αίτηση – προθεσμία

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής της, υποβάλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μία μοναδική αίτηση συμμετοχής-υπεύθυνη δήλωση στο ΚΠΑ2 όπου είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι με χρήση του κλειδαρίθμου τους, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, ή εναλλακτικά με χρήση κωδικών taxisnet χωρίς προσέλευση στην Υπηρεσία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στις 23:59.

Για υποβολή της αίτησης πατήστε εδώ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ