Κυριακή 28/04/2024

Σαν Σήμερα 5 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 623 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες στη Μηδία το και τους αναγκάζει να εκκενώσουν τη Μικρά Ασία.

Το 1192 εξεγείρονται οι κάτοικοι στην Κύπρο, κυρίως στη Λευκωσία, συνεπεία των τελών που επέβαλαν οι Ναΐτες για να εξοφλήσουν το χρέος τους προς το Ριχάρδο για την αγορά της νήσου. Η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα, αλλά το Τάγμα των Ναϊτών κρίνοντας ότι η κατοχή της Κύπρου θα δημιουργούσε υπερβολικά βάρη, ζήτησε από το βασιλιά της Αγγλίας την ακύρωση της πώλησης.

Το 1897 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας. Τα οθωμανικά φρούρια της Πρέβεζας ανοίγουν πυρ εναντίον των ελληνικών θέσεων και βυθίζουν το ελληνικό πλοίο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ τη στιγμή που έβγαινε από τον Αμβρακικό κόλπο.

Το 1942 το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Βασίλειο Λάσκο, στην περιοχή της Κύθνου, βυθίζει το ιταλικό ατμόπλοιο “Σαν Ισίντορο” (San Isidoro) εκτοπίσματος 1.500 τόνων.

Το 1944 γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της κοινότητας Κλεισούρας της Καστοριάς, σε αντίποινα για το φόνο δύο Γερμανών στρατιωτών.

Το 1947 ξεκινάει η επιχείρηση ΑΕΤΟΣ από δυνάμεις της 1ης Στρατιάς του Εθνικού Στρατού για την εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδας από ενόπλους του “Δημοκρατικού Στρατού”. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύμπτυξη των ενόπλων με βαριές απώλειες.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ