Τετάρτη 08/05/2024

Σαν Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1826 καταπλέει στο λιμάνι του Ναυπλίου το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο «Καρτερία» με Κυβερνήτη τον Άγγλο φιλέλληνα Φραγκίσκο Άμπνεϋ Άστιγξ (Frank Abney Hastings). Για τη ναυπήγησή του, ο Άστιγξ είχε δαπανήσει από δικά του χρήματα το ποσό των πέντε χιλιάδων λιρών.

Τη νύχτα 2/3 Σεπτεμβρίου 1843 επαναστατημένες μονάδες του στρατού, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και πλήθος λαού, συγκεντρώνονται μπροστά στα ανάκτορα και αναγκάζουν τον Βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Έτσι, έληξε η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας (1833-1843) και ο στρατός, μετά την επιτυχία του σκοπού της επανάστασης, επέστρεψε τις πρωινές ώρες στους στρατώνες, επευφημούμενος από τον λαό.

Το 1895 αποστέλλεται υπόμνημα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις Μεγάλες Δυνάμεις από τους αντιπροσώπους των επαρχιών Αποκορώνου, Κυδωνίας, Σφακίων, Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου, που συγκεντρώθηκαν στο Κλήμα Χανίων. Με αυτό ζητούσαν να τοποθετηθεί στο νησί Χριστιανός διοικητής, να περιοριστούν οι τουρκικές δυνάμεις και να προστατευθεί το πολίτευμα του νησιού από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Το 1922 η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιεί από την Πάνορμο την τελευταία της αποστολή. Αναγνωρίζει τις περιοχές των λιμνών Μανιάδας και Αρτυνίας – Μιχαλίτσι – Καρά Νταγ και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο Γ΄ Σώμα Στρατού. Την ίδια μέρα μετασταθμεύει μαζί με τη Δ΄ Μοίρα στην Αλεξανδρούπολη, όπου εγκαθίσταται στη συνέχεια και η Α΄ Μοίρα.

Εκτελείται σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 1942 στην Αγιά Χανίων από τους Γερμανούς, αφού βασανίστηκε φρικτά στις φυλακές της Αγιάς για την αντιστασιακή του δράση, ο Ταγματάρχης Πολεμικής Διαθεσιμότητας Αλέξανδρος Ραυτόπουλος, από την Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Υπήρξε αρχηγός της Οργάνωσης «Κρητική Επαναστατική Εθνική Επιτροπή Ραυτόπουλου», πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης μετά την κατάληψη της Κρήτης, με την έγκριση του Βρετανικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ