Τρίτη 07/05/2024

Σαν Σήμερα 16 Οκτωβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κατερίνη, τη Βέροια (VΙΙ Μεραρχία), καθώς και το χωριό Περδίκας της Πτολεμαΐδας (V Μεραρχία).

Το 1943 το αντιτορπιλικό «Μιαούλης» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Εμμανουήλ Μπουντούρη μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό «Χέρσλεϋ» επιτίθενται κατά εχθρικής νηοπομπής στους ορμίσκους Βαθύ και Ακτή Καλύμνου και καταστρέφουν ένα εξοπλισμένο πλοίο 1.000 τόνων, μία τορπιλάκατο (E BOAT) και ένα σκάφος αποβάσεως (F BOAT).

Το 1944, τρεις διμοιρίες Ιερολοχιτών, υπό τον Συνταγματάρχη Θεμιστοκλή Κετσέα, καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν τη Λήμνο και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς και Ιταλούς αιχμαλώτους, ενώ βρετανικά και ελληνικά πλοία βυθίζουν στα ανοιχτά του νησιού δύο γερμανικά πλοία με Γερμανούς και Ιταλούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη.

Το 1944 ο Ελληνικός Στόλος επιστρέφει θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Μια μέρα μετά, η ναυαρχίδα «Αβέρωφ» με Κυβερνήτη τον Θεόδωρο Κουντουριώτη, γιο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, μεταφέροντας τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη, καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά.

Το 1946 τμήματα του Εθνικού Στρατού, που είχαν την έδρα τους στη Σιάτιστα, αποκρούουν επίθεση ανταρτών εναντίον της πόλης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ