Τρίτη 30/04/2024

Σαν Σήμερα 15 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1878 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, επαναστατικές ομάδες της Θεσσαλίας, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, υπό τον καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, αποκρούουν τις επιθέσεις 4.000 Τούρκων πεζών και 2 ιλών ιππικού, που υποστηρίζονταν από 2 πυροβόλα, εναντίον της Μακρυνίτσας του Πηλίου.

Το 1941 τα 43ο και 44ο Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών), μετά από ορμητικές επιθέσεις και σκληρό αγώνα, συντρίβουν την ιταλική αντίσταση και καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή, αυχένας του χωριού Μετζγκοράνη, ύψωμα Πούντα Νορντ (υψομ. 1647), υψομ. 1260, 1178, χωριό Μαριτσάι, χωριό Άρτζα Ντι Μέντζο, της περιοχής Τρεμπεσίνας. Την ίδια ημέρα και με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, το Ι Τάγμα του 39ου Συντάγματος Πεζικού (II Μεραρχίας) καταλαμβάνει την κορυφή 1723 του υψώματος Γκόλικο στη Βόρειο Ήπειρο, παρά τη σθεναρή ιταλική αντίσταση.

Με την αποτυχία των βρετανικών–αμερικανικών προτάσεων παραμερίζεται και το τελευταίο εμπόδιο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ που τελικά πραγματοποιείται στις 15 Φεβρουαρίου 1964. Οι αντιπρόσωποι Κύπρου και Ελλάδας συνεργάζονται στενά με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ