Δευτέρα 06/05/2024

Συνεχίζεται η αναζήτηση των Ελλήνων Πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941 στην Αλβανία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμός της ταυτότητας και ενταφιασμός των Ελλήνων Πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940 – 1941 στην Αλβανία είναι έργο της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Αλβανίας.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας στα Τίρανα οι εργασίες της 7ης σύσκεψης της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Αλβανίας.

Επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων ήταν ο Διευθυντής του Κλάδου Προσωπικού του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Δημήτριος Μήλας ΠΝ και της Αλβανικής η Υπαρχηγός Άμυνας της Αλβανίας Υποστράτηγος Manushaqe Shehu. Επιπλέον συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα και Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκε η μέχρι τώρα πρόοδος των διαδικασιών έρευνας, εκταφής ταυτοποίησης και ενταφιασμού, τεχνικά θέματα επί των διαδικασιών υλοποίησης της Συμφωνίας, καθώς επίσης και ο οδικός χάρτης των ενεργειών που θα ακολουθήσουν.

Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας

Η διμερής Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους» υπεγράφη το 2009 και τέθηκε σε ισχύ την 6.5.2010.

Παρέμενε, ωστόσο, ανενεργή έως τον Ιανουάριο του 2018, όταν άρχισαν οι εργασίες επί του πεδίου στην περιοχή Dragot (Τεπελένι) της Αλβανίας.

Στην Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ