Σάββατο 27/04/2024

Σαν Σήμερα 5 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτίθεται αιφνιδιαστικά εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων του Ομέρ Πασά, που πολιορκούσε το Δίστομο, και τους προκαλεί σημαντικές απώλειες, αναγκάζοντάς τους να συμπτυχθούν εσπευσμένα.

Το 1878 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, δύναμη από περίπου 500 Έλληνες επαναστάτες, που προέρχονταν από διάφορα χωριά και αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, συγκεντρώνεται, υπό τον Οπλαρχηγό Ιωσήφ Λιάτη και τον απόστρατο αξιωματικό Κωνσταντίνο Δημητριάδη, στην περιοχή του Βουρίνου Όρους, νότια της Κοζάνης. Σκοπός τους ήταν η εξέγερση ολόκληρης της επαρχίας, η οποία από καιρό ήταν σε κατάσταση επαναστατικής αναμονής.

Το 1948 τμήμα 100 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο χωριό Πύλη στους βορειοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας και εξουδετέρωσε τον τοπικό Σταθμό Χωροφυλακής.

Το 1991 αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί είναι και οι 63 επιβαίνοντες, 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ