Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 30 Μαΐου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Μαΐου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 σώμα από Επτανήσιους εθελοντές, ενισχυμένο από Ηλείους και Καλαβρυτινούς, πολιορκεί το χωριό Λάλα της Ηλείας. Οι Τούρκοι του χωριού επειδή τρομοκρατήθηκαν δεν υπεράσπισαν τις θέσεις τους με αποτέλεσμα οι επαναστάτες να καταλάβουν το όρος Πούσι.

Το 1825 ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης με έξι πυρπολικά, εν μέσω αιγυπτιακών και τουρκικών πυρών, εισέπλευσε στο λιμάνι της Μεθώνης και κατέστρεψε είκοσι εχθρικά πλοία (αναμεσά τους και τη φρεγάτα «Ασία», τρεις κορβέτες και τρία παλαιά βρίκια). Ακόμη ανατίναξε μία αποθήκη τροφίμων στην παραλία με μοναδική απώλεια ένα ναύτη.

Το 1826 πέθανε ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, που θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της εθνεγερσίας των Ελλήνων.

Το 1919 ο Ελληνικός Στρατός (Ι/8ου Συντάγματος Πεζικού και Ίλη του 3ου Συντάγματος Ιππικού) καταλαμβάνει την Πέργαμο.

Το 1921 δύο αεροσκάφη Breguet 14 της Γ’ Μοίρας Αεροπλάνων πραγματοποιούν αναγνώριση και στη συνέχεια βομβαρδισμό του Εσκί Σεχίρ. Η αποστολή ολοκληρώνεται με αναγνώριση των εχθρικών οχυρώσεων στην περιοχή νότια του Ιν Εϊνού και Αϊνεγκιόλ, για τις οποίες καταρτίζονται σχεδιαγράμματα, καθώς και με ρίψη προκηρύξεων στο Εσκί Σεχίρ και Μποζ Εγιούκ.

Σαν σήμερα 30 Μαΐου 1947 δυνάμεις ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” εισβάλλουν στο Κιλκίς αλλά εκδιώκονται από τον Εθνικό Στρατό.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ