Παρασκευή 10/05/2024

Σαν Σήμερα 26 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1071 οι Τούρκοι, υπό τον Αλπ Αρσλάν, κατανικούν τα βυζαντινά στρατεύματα στο Μαντζικέρτ της Μικράς Ασίας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των ανατολικών επαρχιών του Βυζαντίου και την ίδρυση ισχυρού Σελτζουκικού Κράτους.

Το 1821 δύναμη 2.000 ανδρών, υπό τους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας Ιωάννη Γκούρα και Γιάννη Δυοβουνιώτη, αντιμετωπίζουν επιθέσεις 8.000 Οθωμανών (κυρίως ιππέων), υπό τον Μπεϋράν Πασά, στη διάβαση των Βασιλικών της Λιβαδειάς. Ο Οθωμανικός Στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει ατάκτως προς τη Λαμία με αποτέλεσμα τη ματαίωση της διαπεραίωσης του στην Πελοπόννησο.

Το 1827 ο2 τουρκοαιγυπτιακός στόλος εισέρχεται στον κόλπο της Πύλου. Η γολέτα «Ασπασία» του Ανδριανού Σωτηρίου κατασκόπευε επί έντεκα ημέρες τον εχθρικό στόλο και κατάφερε να καταλάβει δύο φορτηγά, ένα με τούρκικη και ένα με γαλλική σημαία.

Το 1907 το μικρό ανταρτικό σώμα του Οπλαρχηγού Παντελή Παπαϊωάννου κυκλώνεται μετά από προδοσία στο χωριό Μοκρίνο στις βόρειες υπώρειες του Όρους Κερκίνη (Μπέλες). Κατορθώνει όμως να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής φονεύεται ο Παπαϊωάννου και τρεις από τους άνδρες του.

Το 1922 ο Ελληνικός Στόλος καθώς και τα περισσότερα αεροσκάφη της Στρατιωτικής και Ναυτικής Αεροπορίας εγκαταλείπουν τη Σμύρνη, ενώ αρχίζει η σαν καταστροφή της πόλης από τουρκικά στρατεύματα.

Σαν σήμερα το 2010 συγκρούστηκαν στον αέρα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με τραγικό απολογισμό 2 νεκρούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας,.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ