Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 25 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Μαρτίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Σαν σήμερα 25 Μαρτίου 1821, ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου Πατρών, κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης και ορκίζει τους αρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο με τους 1.000 περίπου άνδρες τους. Οι Επαναστάτες αναφωνούν το ιστορικό «Ελευθερία ή Θάνατος» κάτω από τους οθωμανικούς κανονιοβολισμούς του φρουρίου της πόλεως. Στη συνέχεια συστήθηκε Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο, που τέθηκε τιμητικά υπό την ηγεσία του Επισκόπου Γερμανού.

Την ίδια ημέρα, ο πρόκριτος της Τριπόλεως Αναγνώστης Κονδάκης με τον Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στη Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο Πελοποννήσου, με σκοπό να προστατεύσουν τις γειτονικές περιοχές από ενδεχόμενες επιθετικές επιχειρήσεις των Οθωμανών.

Το 1826 ο Κιουταχής, με ισχυρή δύναμη, επιχειρεί να καταλάβει το νησί Κλείσοβα, απέναντι από το Μεσολόγγι, το οποίο υπερασπίζονται 130 μαχητές, υπό τον Παναγιώτη Σωτηρόπουλο. Την ελληνική φρουρά βοήθησε ο Κίτσος Τζαβέλας με οκτώ μαχητές. Μετά από σκληρή μάχη οι Οθωμανοί αποχωρούν άτακτα με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από τη φρουρά σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.

Το 1854 ο Οπλαρχηγός του 1821 και αξιωματικός της Χωροφυλακής Νικόλαος Φιλάρετος, από το Προμύρι του Πηλίου, κηρύσσει την Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών στην ιδιαίτερή του Πατρίδα, το Πήλιο.

Το 1905 κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, το Σώμα του Υπολοχαγού Γεωργίου Τσόντου (Βάρδα) προσβάλλει το χωριό Ζαγορίτσανη (Βασιλειάδα) της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο κατοικούσαν κυρίως εξαρχικοί, και προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Κατορθώνει επίσης να αποκρούσει τακτικές οθωμανικές δυνάμεις, που είχαν φτάσει εκεί για να επιβάλουν την τάξη.

Το 1932, γίνονται στην Αθήνα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων. Η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι του Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ενώ το ανάγλυφο φιλοτεχνήθηκε από τους Κωνσταντίνο Δημητριάδη και Φωκίωνα Ρωκ.

Το 1947 ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού”, με αρχηγό τον Διαμαντή (Αλεξάνδρου), εξουδετερώνουν τις δυνάμεις της τοπικής Χωροφυλακής και στρατολογούν 23 κατοίκους του χωριού Χρυσό και 27 κατοίκους των Δελφών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ