Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 12 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Κιουτσούκ Μεχμέτ συλλαμβάνει στην Κύπρο με δόλο 470 Έλληνες την ώρα που εκκλησιάζονταν. Ανάμεσά τους είναι αρχιερείς, ηγούμενοι και πρόκριτοι του νησιού. Όλοι τους οδηγούνται στις φυλακές, όπου και θανατώνονται.

Το 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης εκδίδει την πρώτη προκήρυξή του, ως «Πληρεξούσιος Στρατηγός» της Πελοποννήσου και των άλλων περιοχών. Σκοπός του ήταν η ναυτολόγηση και η συγκέντρωση χρημάτων για τη συντήρηση και την ετοιμότητα του Στόλου.

Το 1823 δύναμη 600 Ψαριανών, που ήταν πληρώματα πολλών μικρών πλοίων, υπό τον Γεώργιο Σκανδάλη, κάνει επιδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο και καταλαμβάνει την κωμόπολη Τσανταρλή, την οποία πυρπολεί.

Ξεκινάει σαν σήμερα 12 Ιουνίου 1947, η επιχείρηση ΚΥΚΝΟΣ από δυνάμεις του Β’ Σώματος Στρατού στην περιοχή Ολύμπου Πιερίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου με απώλειες του “Δημοκρατικού Στρατού” 164 νεκρούς και 120 παραδοθέντες.

Το 1947 δύναμη 300 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει ταυτόχρονα στην παραμεθόριο περιοχή Δοϊράνης τα χωριά Καστανούσα, Άνω Σούρμενα, Μικρόβρυση και Μουριές. Τμήματα του 569 Τάγματος Πεζικού αποκρούουν τους επιτιθεμένους, οι οποίοι συμπτύσσονται στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου 1957 με την ανοχή των βρετανικών αρχών πραγματοποιείται από τους Τουρκοκυπρίους ενέδρα σε λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν Ελληνοκύπριοι εργάτες, έξω από το τουρκικό χωριό Κιόνελι. Σκοτώθηκαν οκτώ και τραυματίστηκαν ελαφρότερα αρκετοί άλλοι.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ