Σάββατο 27/04/2024

ΠΟΕΣ προς Μητσοτάκη: Το επιτελείο σας έχει μια τάση να μην σας πληροφορεί σωστά

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η ΠΟΕΣ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΕΣ, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ ότι, η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ως εκ τούτου πρέπει να έχει τη δυνατότητα τις αξιοποιεί, τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 1,1% του ΑΕΠ.

“Τρολλάροντας”, η ΠΟΕΣ διερωτάται, στο πλαίσιο της άτοπης/άστοχης -κατά εμάς- “δικαιολογίας” του 3% που είπε ο Πρωθυπουργός: “στην επόμενη φυσική καταστροφή θα στείλετε μόνο στρατιωτικούς ή και μεμονωμένα ανταλλακτικά (όπως βίδες), γραφική ύλη, εξοπλισμός γραφείου κλπ;”

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΕΣ προς τον Πρωθυπουργό:

“Κατά την ομιλία σας στην τελευταία ΔΕΘ, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις ΕΔ είπατε ότι «…η συνεργασία μας, η συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία πια θα πρέπει να ενεργοποιούνται προληπτικά σε βαθμό, θα έλεγα, εξονυχιστικής λεπτομέρειας. Μη γελιόμαστε, είμαστε σε έναν άτυπο πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται μέσα σε συνθήκες ειρήνης. Και μια χώρα η οποία δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ναι, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις όταν αντιμετωπίζει σημαντικές φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής.». Δεδομένου ότι έχουμε ξαναδιαμαρτυρηθεί για παρεμφερείς λόγους στο παρελθόν, διαφαίνεται ότι το επιτελείο σας έχει μια τάση να μην σας πληροφορεί σωστά.

Εάν ανατρέξουμε στον προϋπολογισμό του έτους 2023 όπως ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, διαπιστώνουμε ότι:

  • Σε σύνολο εξόδων 878.193.000,00 € (με εκτίμηση ΑΕΠ για το έτος 2023 στα 224 δισ. ευρώ), στο ΥΠΕΘΑ κατανεμήθησαν 5.707.800.000,00 €.
  • Εξ αυτών, το ποσόν που αντιστοιχεί στο προσωπικό των ΕΔ (συνολικά, όχι μόνο στρατιωτικούς) ήταν 2.599.059.000,00 € δηλαδή λιγότερο από το μισό.
  • Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ποσόν του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του προσωπικού των ΕΔ (συνολικά) ανέρχεται περίπου σε 3‰ (τοις χιλίοις και όχι τοις εκατό), δηλαδή περίπου 1,1% επί του ΑΕΠ από σύνολο περίπου 2,5% που αντιστοιχεί συνολικά στο ΥΠΕΘΑ (και όχι 3%).

Η ανωτέρω αναφορά σας προκαλεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς. Ο προϋπολογισμός που κατανέμεται κάθε έτος στο ΥΠΕΘΑ αφορά το σύνολο των τακτικών εξόδων: μισθοδοσία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, συντηρήσεις εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, προμήθειες ανταλλακτικών κλπ. Διερωτώμαστε λοιπόν, στην επόμενη φυσική καταστροφή θα στείλετε μόνο στρατιωτικούς ως προαναγγείλατε (στο πλαίσιο του αόριστου 3%), ή δούμε να συνδράμουν και μεμονωμένα ανταλλακτικά (όπως βίδες), γραφική ύλη, εξοπλισμός γραφείου κλπ; Επιπλέον τούτου, θα στείλετε κατ’ αναλογία και προσωπικό από άλλα Υπουργεία και φορείς; Διότι, προφανώς, κάθε φορέας του Δημοσίου αντιστοιχεί σε ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Ένα δεύτερο ζητούμενο που προκύπτει από την ομιλία σας σχετίζεται με την κάλυψη αναγκών μέσω των ΕΔ, στις οποίες εσφαλμένα αναφέρατε μόνο την Πολιτική Προστασία. Διερωτώμαστε δημόσια: είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να μην γνωρίζει ότι οι στρατιωτικοί συνδράμουν ενεργά (και όχι ως υποστήριξη) σε κάθε κενό, ανεπάρκεια και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα πέραν των υφιστάμενων προβλέψεων; Είναι δυνατόν το επιτελείο σας να μην σας έχει ενημερώσει σχετικά;

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε ότι οι στρατιωτικοί έχουν κληθεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη να καλύψουν κενά, ανεπάρκειες και αδυναμίες:

  • Της τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ αποκομιδή απορριμμάτων σε περιπτώσεις απεργιών).
  • Του Υπουργείου Υγείας (πχ οδηγοί ΕΚΑΒ, διάθεση στρατιωτικών ιατρών για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ σε περιοχές της παραμεθορίου, υπηρεσία ιατρών σε εμβολιαστικά κέντρα, αυξανόμενη συμμετοχή στρατιωτικών νοσοκομείων για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, υποστήριξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης με γιατρούς κλπ).
  • Του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης όπως για παράδειγμα τα αμιγή δασοπερίπολα).
  • Του Υπουργείου Παιδείας (οδηγοί και συνοδοί σε σχολικά λεωφορεία για 13η συναπτή χρονιά).
  • Του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (υποστήριξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης για θέματα διοικητικής μέριμνας, εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης).
  • Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (διάθεση στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ).
  • Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (απομάκρυνση νεκρών ζώων στις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές).
  • Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (αποστολή πολιτικών μηχανικών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές).
  • Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στρατιωτικοί έχουν απασχοληθεί σε υποθέσεις ιδιωτών (όπως κομπάρσοι σε ταινία, εκχιονισμός ιδιωτικής οδικής αρτηρίας).

Ακόμα σοβαρότερα, σε κάποιες εκ των ανωτέρω περιπτώσεων οι στρατιωτικοί δεν πληροφορήθηκαν καν από τον ΥΕΘΑ την επιβάρυνση των καθηκόντων τους, αλλά από έτερους Υπουργούς (πχ Υγείας ή Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), ωσάν να υπάγονται ως εργαζόμενοι σε πολλαπλά υπουργεία. Την ίδια στιγμή έχει καθιερωθεί η εντύπωση πως ό,τι ζητείται από τις ΕΔ, εγκρίνεται αυτομάτως και, μάλιστα, δίχως «συγκεκριμένα πρωτόκολλα», παρά τις διαβεβαιώσεις σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση των ανεκπαίδευτων και μη πιστοποιημένων οδηγών που διατίθενται στο ΕΚΑΒ.

Η Ομοσπονδία μας έχει τεκμηριώσει κατ’ επανάληψη ότι το προσωπικό των ΕΔ χρησιμοποιείται με τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζει στο κράτος τη δυνατότητα να μην προβαίνει σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλύπτει τα κενά που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Η αναφορά σας στη ΔΕΘ θεωρούμε ότι μας επιβεβαίωσε απόλυτα.

Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ δεν χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, ούτε η συμμετοχή του σχετίζεται με το συνολικό (όχι σταθερό) 2,5% του συνολικού προϋπολογισμού Άμυνας επί του ΑΕΠ.

Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται διά πάσαν νόσον, απλώς επειδή σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα υποχρεούνται να εκτελούν τις διαταγές που τους δίδονται (πλην των προδήλως παρανόμων) και, δυστυχώς, όπως σας δείξαμε χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά για οποιοδήποτε λόγο, όντες συχνά απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι, λειτουργώντας υπό δυσμενές εργασιακό περιβάλλον, ανεκπαίδευτοι ή ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, πολλαπλά θιγμένοι σε πλήθος εργασιακών ή ακόμα και συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και παραιτούνται με αυξανόμενους ρυθμούς, γεγονός για το οποίο η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί συνολικά.

Κατόπιν των ανωτέρω εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και παρακαλούμε για την εντολή σας για άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών από κάθε άλλη απασχόληση πέραν της κύριας αποστολής τους. Το κράτος οφείλει να προσδιορίσει τις ελλείψεις και τις ανάγκες του και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις σε όλους τους τομείς. Οι στρατιωτικοί δεν είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές και το έργο που προσφέρουν προφανώς και δεν αντιστοιχεί μόνο στο 2,5% επί του ΑΕΠ που τους αναλογεί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ