Τρίτη 07/05/2024

Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές: Μικρές πόλεις και με κρατητήρια της Αστυνομίας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές της Σάμου, της Λέρου και της Κω, ιδρύονται ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης που θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού.

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 82136/2022 (ΦΕΚ 605/Β/11-2-2022) σύμφωνα με την οποία επέρχεται τροποποίηση της υπό στοιχεία 8038/23/22-ιγ/ 20-01-2015 κοινής υπουργικής απόφασης «Ίδρυση και λειτουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών και Κανονισμός Λειτουργίας αυτών».

Συγκεκριμένα στο τέλος του άρθρου 1 της υπό στοιχεία 8038/23/ 22-ιγ’ κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Ίδρυση και λειτουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών και Κανονισμός Λειτουργίας αυτών» (Β’ 118) προστίθεται το παρακάτω εδάφιο:

«Στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.) των νήσων Σάμου, Λέρου και Κω ιδρύονται ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης του άρθρου 31 του ν. 3907/2011 (Α’ 7) και λειτουργούν ως Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού. Οι δαπάνες προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, σίτισης, υγειονομικής κάλυψης και διερμηνείας των κρατουμένων στις παραπάνω Κ.Ε.Δ. βαρύνουν τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Στις ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (Κ.Ε.Δ.) της νήσου Κω μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κω.».

Το άρθρο 31 του ν. 3907/2011 αναφέρει:

Όροι κράτησης (Άρθρο 16 της Οδηγίας)

1.Η κράτηση λαμβάνει χώρα, κατά κανόνα, σε ειδικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών κρατούνται χωριστά από τους κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.
2.Επιτρέπεται στους υπό κράτηση υπηκόους τρίτων χωρών, κατόπιν αιτήματος, να έρχονται σε επαφή με τους νόμιμους αντιπροσώπους τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τις αρμόδιες προξενικές αρχές.
3.Στους υπό κράτηση υπηκόους τρίτων χωρών παρέχεται επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στις περιπτώσεις ευάλωτων ατόμων.
4.Οι σχετικές και αρμόδιες εθνικές, διεθνείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όργανα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις κράτησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1, στο βαθμό που χρησιμοποιούνται για την κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο. Οι επισκέψεις αυτές υπόκεινται σε αδειοδότηση από την αρμόδια για τη φύλαξη της εγκατάστασης αστυνομική αρχή.
5.Οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών λαμβάνουν συστηματικά πληροφορίες στις οποίες επεξηγείται ο κανονισμός που εφαρμόζεται στην εγκατάσταση και ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν και το δικαίωμά τους να έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις και τα όργανα που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ