Δευτέρα 29/04/2024

Γεώργιος Γκίζας: Πέθανε ο τελευταίος Εύζωνας του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πέθανε στη Ναύπακτο, ο Γεώργιος Γκίζας, τελευταίος Εύζωνας του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, σε ηλικία 106 ετών.

Ο Γεώργιος Γκίζας, τελευταίος Εύζωνας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων
Ο Γεώργιος Γκίζας, τελευταίος Εύζωνας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Εικόνα (Youtube/Screenshot)

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Γεώργιος Γκίζας από τη Ναύπακτο ο οποίος υπηρετούσε ως Εύζωνας στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων κατά το Έπος του 1940.

“Ο θάνατος του Γεωργίου Γκίζα, στον απόηχο της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, μας συγκινεί πολύ”, ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο twitter:

“Έφυγε από κοντά μας και ο τελευταίος μαχητής του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, που πολέμησε το ’40 για την ελευθερία μας. Ο θάνατος του Γεωργίου Γκίζα, στον απόηχο της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», μας συγκινεί πολύ. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.”, έγραψε.

Το 2021, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, είχε τιμήσει τον Γεώργιο Γκίζα.

Η ανάρτηση του δημάρχου Ναυπακτίας για τον θάνατο του τελευταίου Εύζωνα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων:

“Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον 106χρονο Γεώργιο Γκίζα, τον τελευταίο Εύζωνα του ηρωϊκού 2/39 Σ.Ε. του ελληνοϊταλικού μετώπου. Πριν από ένα χρόνο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σε μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας, τιμήσαμε στο πρόσωπό του τους έλληνες αγωνιστές. Αιωνία του η μνήμη!”

Δείτε το βίντεο:

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (2/39 ΣΕ) ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913 και είχε έδρα στο Μεσολόγγι.

Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρά Ασία και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων διαλύθηκε μετά την συνθηκολόγηση με την Γερμανία τον Απρίλιο του 1941.

Η Πολεμική Σημαία του Συντάγματος έχει παρασημοφορηθεί τρεις φορές. Δύο φορές έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και μία φορά με το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό:

Πρώτη φορά με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας για τη δράση του Συντάγματος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο (ΦΕΚ αρ 163/17 Ιουλίου 1921 σελ 5). Αψευδείς μάρτυρες αυτής το Μνημείο Πεσόντων στο Πιρότ και το πέρασμα του από τη Σόφια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Δεύτερη φορά με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας παρασημοφορήθηκε για τη δράση του στη Μικρασιατική εκστρατεία. Συγκεκριμένα για την πολύνεκρη μάχη του Αβγκίν της Προύσας (Μάρτιος 1921) όπου σε ένα 48ωρο έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή δύο Διοικητές του Συντάγματος και δύο τραυματίστηκαν. Ακολούθησε η περίφημη μάχη του Καρά Κουγιού (Αύγουστος 1921) όπου έπεσε επικεφαλής των ανδρών του ο γενναίος Διοικητής του Συντάγματος Συνταγματάρχης Καραχρήστος Βλάσιος, από τους Χαλκιόπουλους Βάλτου Αιτωλοκαρνανίας του οποίου το όνομα τιμής ένεκεν φέρει το Σύνταγμα.

Τρίτη συνολικά φορά παρασημοφορήθηκε με το Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό επίσης για τη δράση του Συντάγματος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο ως επιστέγασμα των ηρωικών του πράξεων, μεταξύ των τριών μόνον Συνταγμάτων(επί συνόλου 20) που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Μέτωπο από την «Παλαιά Ελλάδα»

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ