Σάββατο 27/04/2024

Γενοκτονία των Ποντίων ή των Ελλήνων του Πόντου;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γενοκτονία των Ποντίων ή των Ελλήνων του Πόντου είναι το ορθό;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε μια άλλη ερώτηση. Πόντιος μπορεί να είναι κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος;

Για εμάς στην ΑΜΥΝΑ, δεν υπάρχει ξεχωριστό γένος Ποντίων από αυτό του Ελληνικού γένους. Οι Έλληνες του Πόντου, όπως και άλλα τμήματα του Ελληνισμού, ως έχοντα κοινή φυλετική καταγωγή, κοινή γλώσσα -ίσως και άλλα κοινά χαρακτηριστικά- ανήκουν σ’ ένα και μοναδικό γένος, στο γένος των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου Πόντιος δεν είναι κανένας Τουρκάντ (Τούρκος) που ζούσε/ζει στην Αλησμόνητη Πατρίδα. Πόντιος δεν είναι ούτε ο Αρμένιος που ζούσε στην γεωγραφική περιοχή του Πόντου.

Έχοντας ξεκαθαρίσει ποιος είναι Πόντιος, για εμάς η φράση “Γενοκτονία των Ποντίων” είναι ίδια με την φράση “Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”.

Εμείς τα γνωρίζουμε, οι ξένοι τα γνωρίζουν; Μήπως ωφελιμότερο είναι να χρησιμοποιείται από επίσημους φορείς ο όρος Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;

Επίσης, μερικοί χρησιμοποιούν -ίσως εν τη ρύμη του λόγου- τον όρο “Ποντιακή γλώσσα“. Η “Ποντιακή” ανήκει σε μια από τις διαλέκτους της Ελληνικής γλώσσας και συνεπώς είναι διάλεκτός της και όχι ξεχωριστή γλώσσα. Σημειώνεται ότι, διάλεκτος χαρακτηρίζεται η γλωσσική ποικιλία μιας γλώσσας συγκεκριμένης περιοχής η οποία δεν κατανοείται εύκολα από ομιλητές της κοινής.

Θα μπορούσαμε να πούμε, ίσως, ότι η Ποντιακή (τα “Ρωμαίικα”) στον Πόντο να αποτελούσαν ξεχωριστή “γλώσσα” σε σχέση όμως με την Τουρκική. Το σωστό,λοιπόν, είναι να λέμε “Ποντιακή διάλεκτο” και να το εννοούμε βεβαίως.

Τέλος, για τους λόγους που προαναφέραμε, η χρησιμοποίηση του όρου “Γένος των Ποντίων” είναι ατυχής.

Αυτά.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ