Τρίτη 07/05/2024

Ημέρα της Γης: Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η Ημέρα της Γης εορτάζεται στις 22 Απριλίου με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα και κατ’ επέκταση στην συντελούμενη κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο του οποίου τα αποτελέσματα τα βλέπουμε συχνά στην ειδησεογραφία.

Κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή

Ως κλιματική αλλαγή νοείται η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και η τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων αλλάζει. Παρατηρούνται ακόμη ακραία καιρικά φαινόμενα -εντονότερα και πιο εντατικά- μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος, αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλαγές στα υδρολογικά συστήματα και τις προμήθειες του γλυκού πόσιμου νερού, υποβάθμιση του εδάφους και αστικοποίηση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως εξάπλωση ασθενειών, µαζικά κύματα προσφύγων και μετανάστευση, µείωση της παραγωγής, άνοδος των τιµών των προϊόντων, απώλεια θέσεων εργασίας και, τελικά, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι άμεσα αλλά απαιτείται να περάσουν χρόνια – άγνωστο πόσα- για να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής και διαβίωσης των ανθρώπων.

Όσον αφορά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την κατάταξη των σημαντικότερων κλιματικών κινδύνων, ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι η γεωργία, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω των συνεπειών του στη γεωργία και στην ύδρευση.

Διαβάστε πώς μπορεί τα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ