Κυριακή 05/05/2024

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ή δεν γνωρίζουν ελληνικά ή μάθανε την κυβίστηση στο Υπουργείο Υγείας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Στο Υπουργείο Υγείας ή δεν γνωρίζουν ελληνικά ή μάθανε την κυβίστηση με αφορμή την εγκύκλιο Αγαπηδάκη για το αντιγριπικό εμβόλιο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα “Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός” την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην εν λόγω Εγκύκλιο στην Παράγραφο Δ. “ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ” αναγράφεται: “Το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. … Ειδικά οι κάτωθι κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού και συγκεκριμένα: … οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου… δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή.”

Από ότι καταλαβαίνει ο μέσος επιμελής άνθρωπος δεν γίνεται διαχωρισμός για το ποιο αντιγριπικό εμβόλιο, το συμβατικό ή το νέου τύπου, απαιτεί συνταγογράφηση.

Την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε η απαράδεκτη για εμάς Εγκύκλιος, διότι εξανάγκαζε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, είτε να πληρώσουν επίσκεψη σε γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο, είτε να ταλαιπωρηθούν επισκεπτόμενοι μια δημόσια δομή υγείας, εκθέτοντας παράλληλα τον εαυτό τους σε ενδεχόμενη μόλυνση από μεταδοτική ασθένεια, ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, “απασφάλισε” και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ειρήνης Αγαπηδάκη (δείτε το βίντεο εδώ).

Τονίζεται ότι, οι κατοικούντες στις πόλεις πρέπει να γνωρίζουν ότι στην επαρχεία πιο εύκολα βρίσκεις φαρμακείο παρά γιατρό.

Σημειώνεται ότι, στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τίμησε τον ιδρυτή της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλο Γιαννακόπουλο, με το βραβείο να το παραλαμβάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η ΠΕΦ τιμά τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ιδρυτή της ΒΙΑΝΕΞ, ως πρωτεργάτη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Εικόνα: vianex.gr
Η ΠΕΦ τιμά τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ιδρυτή της ΒΙΑΝΕΞ, ως πρωτεργάτη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Εικόνα: vianex.gr

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ζήτησαν επίσης, να μην απαιτείται επίδειξη ιατρικής συνταγής για την χορήγηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά να ενεργοποιηθεί ξανά η περσινή διαδικασία, με εμβολιασμό του πολίτη απευθείας στο Φαρμακείο με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – ΠΙΣ από την πλευρά του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 αναφέρει ότι είναι σε “θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων.” Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είναι η πρόσφατη Απόφαση του υπουργείου Υγειας για συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον Θεράποντα ιατρό, ώπε να επιλεγεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο παρενεργειών.

Στη χώρα μας εκατοντάδες φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διογκώνοντας την πολυφαρμακία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά. Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει “νομιμοποιήσει” για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας.

Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης. Ο ΠΙΣ χαιρετίζει αυτό το βήμα και ζητά να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών.”

Μια ημέρα μετά την έκδοση της Εγκυκλίου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ενόσω το Υπουργείο Υγείας και ειδικά η Ειρήνη Αγαπηδάκη βρέθηκαν στο “στόχαστρο”, το Υπουργείο με Δελτίο Τύπου μας λέει ότι… δεν ξέρουμε να διαβάζουμε. Αυτοί ξέρουν να γράφουν; Γνωρίζουν να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί ή “ρίχνουν άδεια για να βγάλουν γεμάτα” και αν γίνει η “στραβή” ξεκινάνε την κυβίστηση;

Το Δελτίο Τύπου για το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου:

“Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει. Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

  1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
  2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
  3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
  4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
  5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
  6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.”

Αυτά που έγραψαν στο Δελτίο Τύπου δεν μπορούσαν να τα γράψουν στην Εγκύκλιο; Γνωστή η τακτική της έκδοσης εγκυκλίου και η εν συνεχεία έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου…

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για το αντιγριπικό εμβόλιο:

Αυτή είναι τα γεγονότα με στοιχεία και η χρονική σειρά τους. Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ