Παρασκευή 03/05/2024

Η αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΕΠΟΠ στα 50 δεν συνεπάγεται υποχρεωτική συνταξιοδότηση από e-ΕΦΚΑ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Έγγραφο – βόμβα του Υπουργείου Εργασίας ότι η αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΕΠΟΠ στα 50 δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση από τον e-ΕΦΚΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας στο από 12 Οκτωβρίου 2022 έγγραφό του (Αριθ. Eσωτ. Πρωτ.: 1241Ε) αναφέρει σχετικά με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΕΠΟΠ λόγω συμπλήρωσης του 50ου έτους της ηλικίας του ότι οι εν λόγω ΕΠΟΠ δικαιούνται σύνταξη εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει επίσης ότι δεν είναι αρμόδιος ο e-ΕΦΚΑ για την αύξηση του ορίου ηλικίας ή την δυνατότητα παραμονής.

Το έγγραφο – βόμβα του Υπ. Εργασίας για τους ΕΠΟΠ

Αναλυτικά το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας για την αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΕΠΟΠ στα 50 και την σύνταξη, αναφέρει:

“(…) Τα στελέχη των Ε.Δ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών, έπειτα από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου αποστρατείας και ρυθμίζεται με ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για τη συνταξιοδότηση όμως, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, η οποία ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αναφερόμενα, το θέμα της δυνατότητας παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις των Επαγγελματιών Οπλιτών και μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας αποστρατείας ή η τυχόν αύξηση του ηλικιακού ορίου της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, προκειμένου αυτό να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ούτε αφορά στην συνταξιοδοτική νομοθεσία. Αντιθέτως όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των Ε.Δ ρυθμίζονται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.”

Το ΥΠΕΘΑ δεν έχει απαντήσει την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου (14/10/22). Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2022 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε απαντήσει σε ανάλογη Ερώτηση στην Βουλή ότι ότι το ζήτημα της ενδεχόμενης παραμονής των ΕΠΟΠ πέραν του 50ου έτους της ηλικίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας, έχει ήδη απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία και το όλο ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο της επιτελικής μελέτης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ