Σάββατο 27/04/2024

Romance Scam: “Πωλούσαν έρωτα” 4 χρόνια και απέσπασαν 50.000 ευρώ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνίασε υπόθεση διαδικτυακής απάτης με ερωτικό πρόσχημα (Romance Scam).

Στην γλώσσα της πιάτσας, “πωλούσαν έρωτα”…

Συγκεκριμένα οι δράστες επικοινωνούσαν μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης από το 2015 έως το 2019, με άλλο άτομο και με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για στενές διαπροσωπικές σχέσεις μαζί του, κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα να τον πείθουν και να τους αποστέλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα χρηματικά ποσά.

Το συνολικό ποσό που απέσπασαν ήταν 50.000 ευρώ περίπου.

Μετά την καταγγελία, ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν δεδομένα χρηματοροών και ηλεκτρονικών ιχνών, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων των δραστών και τη διακρίβωση του ρόλου καθενός στην υπόθεση.

Ταυτοποιήθηκαν επτά άτομα για τα οποία σχηματίστηκε σχετική δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τι είναι Romance Scam

Σύμφωνα με το FBI, το Romance Scam, Ρομαντική Απάτη ή Ερωτική Απάτη, συμβαίνει όταν ένας εγκληματίας υιοθετεί μια ψεύτικη διαδικτυακή ταυτότητα για να κερδίσει τη στοργή και την εμπιστοσύνη του θύματος. Στη συνέχεια, ο απατεώνας χρησιμοποιεί την ψευδαίσθηση μιας ρομαντικής ή στενής σχέσης για να χειραγωγήσει ή/και να κλέψει το θύμα.

Οι εγκληματίες που πραγματοποιούν Ρομαντική Απάτη είναι ειδικοί σε αυτό που κάνουν και φαίνονται αυθεντικοί, στοργικοί και πιστευτοί. Οι απατεώνες είναι παρόντες στους περισσότερους ιστότοπους γνωριμιών και κοινωνικών μέσων.

Η πρόθεση του απατεώνα είναι να δημιουργήσει μια σχέση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να γίνει αγαπητός στο θύμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Οι απατεώνες μπορεί να προτείνουν γάμο και να κάνουν σχέδια να συναντηθούν προσωπικά, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Τελικά, θα ζητήσουν χρήματα.

Συνήθως λένε ότι δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας του θύματος. Αυτό καθιστά ευκολότερη την αποφυγή προσωπικής συνάντησης και πιο εύλογη δικαιολογία όταν ζητούν χρήματα για έκτακτη ιατρική ανάγκη ή απροσδόκητη νομική αμοιβή.

Romance Scam: Ρομαντική Απάτη ή Ερωτική Απάτη

Το FBI δίνει τις παρακάτω συμβουλές για την αποφυγή της απάτης Romance Scam:

  • Προσέξτε τί δημοσιεύετε και δημοσιοποιείτε στο διαδίκτυο. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεπτομέρειες που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους γνωριμιών για να σας κατανοήσουν καλύτερα και να σας στοχοποιήσουν.
  • Ερευνήστε τη φωτογραφία και το προφίλ του ατόμου χρησιμοποιώντας διαδικτυακές αναζητήσεις για να δείτε εάν η εικόνα, το όνομα ή τα στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού.
  • Πηγαίνετε αργά και κάντε πολλές ερωτήσεις.
  • Προσέξτε εάν το άτομο φαίνεται πολύ τέλειο ή σας ζητήσει γρήγορα να αφήσετε μια υπηρεσία γνωριμιών ή έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσει απευθείας (σσ Κοινή τακτική είναι να σας ζητήσει να συνομιλείτε σε άλλη πλατφόρμα. Ενδέχεται να σας στείλει link για να κατεβάσετε σχετική εφαρμογή. Τις περισσότερες φορές το αρχείο είναι μολυσμένο με αποτέλεσμα ο επιτιθέμενος να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας.)
  • Προσέξτε εάν το άτομο επιχειρήσει να σας απομονώσει από φίλους και συγγενείς ή ζητήσει ακατάλληλες φωτογραφίες ή οικονομικά στοιχεία που αργότερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σας εκβιάσουν.
  • Προσέξτε εάν το άτομο υπόσχεται να συναντηθεί αυτοπροσώπως, αλλά στη συνέχεια βρίσκει πάντα μια δικαιολογία γιατί δεν μπορεί. Εάν δεν έχετε γνωρίσει το άτομο μετά από μερικούς μήνες, για οποιονδήποτε λόγο, έχετε καλό λόγο να είστε καχύποπτοι.
  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον με τον οποίο έχετε επικοινωνήσει μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Δείτε το βίντεο του FBI στο οποίο ένα θύμα ρομαντικής απάτης εξιστορεί πώς έγινε Money Mule:

Μάθετε τί είναι το Money Muling

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ