Τετάρτη 01/05/2024

Ελ Σαλβαδόρ: Ο Πρόεδρος Μπουκέλε καλεί 5.000 ξένους να γίνουν πολίτες της χώρας του

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Ελ Σαλβαδόρ καλεί 5.000 άτομα από όλο τον κόσμο να γίνουν πολίτες του με πλήρη δικαιώματα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε σε ανάρτησή του στο X (Twitter) στις 6 Απριλίου 2024, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

“Προσφέρουμε 5.000 διαβατήρια δωρεάν (που ισοδυναμούν με 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα διαβατηρίων μας) σε επιστήμονες, μηχανικούς, γιατρούς, καλλιτέχνες και φιλοσόφους υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό”, έγραψε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ.

“Αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού μας, επομένως η χορήγηση του καθεστώτος πλήρους πολίτη, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου, δεν θέτει κανένα πρόβλημα. Παρά τον μικρό αριθμό, οι συνεισφορές τους θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία μας και στο μέλλον της χώρας μας”, πρόσθεσε.

“Επιπλέον, θα διευκολύνουμε τη μετεγκατάστασή τους διασφαλίζοντας φόρους και τιμολόγια 0% στις μετακινούμενες οικογένειες και περιουσιακά στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία εμπορικής αξίας, όπως εξοπλισμό, λογισμικό και πνευματική ιδιοκτησία”, κατέληξε ο Ναγίμπ Μπουκέλε ο οποίος επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ τον Φεβρουάριο του 2024 με ποσοστό σχεδόν 85%.

Η ανάρτηση του Nayib Bukele στο X (Twitter)
Η ανάρτηση του Nayib Bukele στο X (Twitter)

Ο πόλεμος με τις συμμορίες

Το 2015 ήταν η χρονιά που το Ελ Σαλβαδόρ ανακηρύχθηκε η πιο επικίνδυνη χώρας στον κόσμο και ήταν επίσης η χρονιά που ο Ναγίμπ Μπουκέλε εξελέγη δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ ως υποψήφιος του αριστερού κόμματος FMLN.

Το 2017, αποβλήθηκε από το FMLN για κριτική σε αρχηγούς κομμάτων. Απορρίπτοντας τόσο το παραδοσιακό αριστερό όσο και το δεξιό κόμμα, FMLN και ARENA αντίστοιχα, και ανυπομονώντας για τις προεδρικές εκλογές του 2019, ίδρυσε το δικό του κόμμα, το Nuevas Ideas (Νέες Ιδέες). Δεν μπόρεσε να συμμετέχει στις εκλογές του 2019 σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ. Έλαβε μέρος στις εκλογές με το GANA, ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα και κέρδισε από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας το 53% των συνολικών ψήφων, περισσότερο από όλους τους αντιπάλους του μαζί.

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε. Εικόνα: Προεδρεία του Ελ Σαλβαδόρ
Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε. Εικόνα: Προεδρεία του Ελ Σαλβαδόρ

Τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου 2019, μπροστά σε ένα πλήθος αστυνομικών και στρατιωτών που στέκονταν στην πλατεία Gerardo Barrios, ανακοίνωσε το Σχέδιο Εδαφικού Ελέγχου. Η πρώτη Φάση του σχεδίου ονομάστηκε «Προετοιμασία» και αφορούσε τη συγκέντρωση των οικονομικών των συμμοριών και την ανάκτηση του ελέγχου των ιστορικών κέντρων πόλεων και κωμοπόλεων σε δώδεκα βασικούς δήμους. Η δεύτερη Φάση ονομάστηκε «Ευκαιρία» και ήταν μια προσπάθεια που διεξήχθη παράλληλα με άλλες επιχειρησιακές φάσεις και επικεντρώθηκε στο να προσφέρει στους νέους μια διαφορετική διαδρομή από τις συμμορίες. Η τρίτη Φάση, ο «Εκσυγχρονισμός», περιελάμβανε τον εξοπλισμό της στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης.

Στις 19 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωσε την τέταρτη Φάση του Σχεδίου Εδαφικού Ελέγχου: «Εισβολή». Αυτή η φάση επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση του ελέγχου ασφαλείας των απαγορευμένων ζωνών από την κυβέρνηση, στις οποίες η αστυνομία είχε προηγουμένως δυσκολευτεί ή αδύνατο να λειτουργήσει. Τον Ιούλιο του 2022, ανακοίνωσε την κατασκευή της μεγαλύτερης φυλακής στη Λατινική Αμερική, του CECOT (Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας), χωρητικότητας 40.000 κρατουμένων.

Τον Νοέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε η πέμπτη Φάση του Σχεδίου Εδαφικού Ελέγχου: «Εξαγωγή». Αστυνομικοί και στρατιώτες άρχισαν να περικυκλώνουν κοινότητες όπου μέλη συμμοριών ήταν ύποπτα ότι κρύβονταν και διεξήγαγαν έρευνες σπίτι με σπίτι μέχρι να ελεγχθεί κάθε άτομο. Τον Φεβρουάριο του 2023, τα εγκαίνια του CECOT συνοδεύτηκαν με τη δημοσίευση βίντεο που έδειχναν μεταφορές κρατουμένων εκεί.

Το 2022 κατεγράφη ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών “στην ιστορία της χώρας”, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Ελ Σαλβαδόρ, Ροδόλφο Ντελγάδο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 495 ανθρωποκτονίες, έναντι 1.147 το 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ