Πέμπτη 02/05/2024

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αποστολή, Οπλισμός και Στολές ΟΠΠΙ (ΠΔ 53/2022 – ΦΕΚ 132/2022)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 132/2022 το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 53/2022 για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που αφορά στην αποστολή, το ωράριο εργασίας και λοιπά θέματα.

Σημειώνεται ότι επίσημη ονομασία για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Ο.Π.Π.Ι.

Οι Ο.Π.Π.Ι. συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό και διατίθενται, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στις οποίες υπάγονται, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα «Α.Ε.Ι.» για την εκτέλεση της αποστολής τους.

Οι Ο.Π.Π.Ι. διατίθενται με κριτήριο την ύπαρξη και έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται μετά από προηγούμενη πρόσκληση διαβούλευσης προς τον Πρύτανη πριν από το στάδιο της αρχικής διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. στο ΑΕΙ, λαμβανομένων υπόψη τυχόν προηγούμενων περιστατικών παραβατικότητας και των τυχόν υφισταμένων σχεδίων ασφαλείας των ΑΕΙ. Το εν λόγω προσωπικό διατίθεται χωρίς χρονικό περιορισμό και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες που διαπιστώνονται.

Αποστολή – ωράριο εργασίας ΟΠΠΙ

Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες.

Κάθε Ο.Π.Π.Ι. αποτελείται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς. Ο ανώτερος ή αρχαιότερος αστυνομικός ορίζεται ως επικεφαλής κάθε Ο.Π.Π.Ι.

Το ωράριο εργασίας των Ο.Π.Π.Ι. καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας» (Α΄ 274).

Οπλισμός/εξοπλισμός των ΟΠΠΙ

Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του εντός των χώρων έδρας των ΑΕΙ. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. φέρει, ιδίως, τον κάτωθι βασικό επιχειρησιακό εξοπλισμό:

α. αστυνομική ράβδο,
β. χειροπέδες,
γ. ασύρματο,
δ. αλεξίσφαιρο γιλέκο,
ε. αστυνομική σφυρίχτρα και
στ. φακό.

Διαβάστε το ΠΔ 53/2022 (ΦΕΚ 132/2022)

Πανεπιστημιακή Αστυνομία Στολές

Σύμφωνα με την Αριθμ. 7012/6/103-πα απόφαση του του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3519/2022 καθορίσθηκε η στολή των ΟΠΠΙ καθώς επίσης και το διακριτικό σήμα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Το προσωπικό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έχει στολή:

  • Τζόκεϋ χρώματος βαθυπράσινου.
  • Περισκελίδα (παντελόνι) χρώματος γκρι.
  • Μπλούζα τύπου «πόλο» χρώματος βαθυπράσινου (μακρυμάνικο ή κοντομάνικο αναλόγως της εποχής).
  • Επενδύτης τύπου μπουφάν (μπουφάν τύπου fly) από συνθετικό ύφασμα χρώματος βαθυπράσινου.
  • Υποδήματα (άρβυλα), χρώματος μαύρου.

Διακριτικό σήμα ΟΠΠΙ

Το διακριτικό σήμα των Ο.Π.Π.Ι. αποτελείται από έναν κύκλο, χρώματος πορτοκαλί όπου στο κέντρο αυτού απεικονίζεται με πορτοκαλί χρώμα, σε γκρι φόντο, ένα κτίριο με κίονες οι οποίοι σχηματίζουν τη λέξη Ο.Π.Π.Ι.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία σήμα ΟΠΠΙ
Πανεπιστημιακή Αστυνομία σήμα Ο.Π.Π.Ι.

Διαβάστε το ΦΕΚ 3519/2022

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ