Παρασκευή 03/05/2024

Περιστατικό RENEGADE εξετάσθηκε στην ΤΑΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Στην ΤΑΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2022 εξετάσθηκε επεισόδιο αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE.

Κωδικός RENEGADE

Ο Κωδικός RENEGADE αφορά στην διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης ιπτάμενου μέσου κυρίως πολιτικού, που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ούτε με το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα τα στάδια είναι:

  • Οπτική αναγνώριση
  • Ανάκτηση επαφής και επικοινωνία
  • Καθοδήγηση και συνοδεία σε αεροδρόμιο
  • Αναχαίτιση ή κατάρριψη

Ένα τέτοιο περιστατικό RENEGADE εξετάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022 κατά την διάρκεια της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2022.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ΠΝ ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, και του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Το περιστατικό RENEGADE

Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, πολιτικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών είχε εκτραπεί του Σχεδίου Πτήσεώς του και είχε απωλέσει την επικοινωνία με τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση όπως προβλέπεται του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο RENEGADE και εκτελέστηκαν ενέργειες αναγνώρισης, αναχαίτισης και εξαναγκασμού προσγείωσής του από Μαχητικά Αεροσκάφη Επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την εξέλιξη του σεναρίου, ενεπλάκη το σύνολο των προβλεπόμενων κρατικών φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση περιστατικών εναέριας απειλής και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτελεσματικότητα του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου έναντι αυτής.

Ελληνικά F-16 σε Ρενεγκέιτ

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της 10 Αυγούστου 2022 δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ενεπλάκησαν σε περιστατικό Renegade, μετά από σχετικό σήμα του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Εναέριου Ελέγχου.

Το ύποπτο λιβανέζικο πολιτικό αεροσκάφος Airbus A321 είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη και είχε προορισμό τη Βηρυτό.

Το λιβανέζικο πολιτικό αεροσκάφος Airbus A321 και Ελληνικό F-16 σε Κωδικό RENEGADE
Το λιβανέζικο πολιτικό αεροσκάφος Airbus A321 και Ελληνικό F-16 σε Κωδικό RENEGADE

Ο πιλότος δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του πύργου ελέγχου και τα ελληνικά F-16 το εντόπισαν την ώρα που πετούσε πάνω από την Αργολίδα.

Ο πιλότος του λιβανέζικού αεροσκάφους ανταποκρίθηκε στις κλήσεις των Ελλήνων πιλότων και το περιστατικό Renegade έληξε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ