Κυριακή 05/05/2024

Κωνσταντίνος Κόκκας: Αποκαλυπτήρια προτομής του Ήρωα στο ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Συνταγματάρχη Πεζικού Κωνσταντίνου Κόκκα πραγματοποιήθηκαν στο ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς.

Το Κέντρο Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας Λεπτοκαρυάς μετονομάστηκε πρόσφατα σε Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΚΚΑ».

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Συνταγματάρχη (Πεζικού) Κωνσταντίνου Κόκκα, πραγματοποίησε στις 2 Ιουλίου 2022, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με την κόρη του εκλιπόντος Ελένη Κόκκα, στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρευρέθηκαν συγγενείς του πεσόντα Ήρωα, ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Ι ΜΠ Σάββας Κολοκούρης καθώς και οι βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης και Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος και Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση.

Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης. Ο Γιώργος Κικώτης φιλοτέχνησε και την προτομή του Εθνομάρτυρα του Πόντου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη ο οποίος εκτελέστηκε με απαγχονισμό από τους Τούρκους στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.

Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κόκκας

Ο Κωνσταντίνος Κόκκας, με καταγωγή από την Πέτα της Άρτας, αποφοίτησε από την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών το 1956.

Ο Κωνσταντίνος Κόκκας μαθητής στο 2ο έτος στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)
Ο Κωνσταντίνος Κόκκας μαθητής στο 2ο έτος στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)

Το 1971 έλαβε τον βαθμό του Αρχιλοχία. Υπηρετώντας στο 502 Τάγμα Πεζικού στη Νάουσα, γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του, Σωτηρία Κουμπούλη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Βασιλική και την Ελένη.

Το 1974 τον βρίσκει να υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ. Κατά την τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Κόκκας ως επικεφαλής Διμοιρίας του 6ου Λόχου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, λαμβάνει μέρος στις μάχες εναντίον των Τούρκων στον θύλακα στην περιοχή του χωριού Κιόνελι. Τις πρώτες ώρες της 21ης Ιουλίου 1974, κατά την διάρκεια της απαγκίστρωσης που επιχειρούσε η ΕΛΔΥΚ, ο Κωνσταντίνος Κόκκας τραυματίσθηκε θανάσιμα υπερασπιζόμενος την κυριαρχία της μεγαλονήσου κατά την τουρκική εισβολή.

Ο Κωνσταντίνος Κόκκας προήχθη στο βαθμό του Συνταγματάρχη με διαταγή του ΓΕΣ με ημερομηνία προαγωγής του λογιζομένη από την προηγουμένη του θανάτου του, ήτοι 20 Ιουλίου 1974.

Τα λείψανα του ανευρέθησαν και ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 25 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή μετακομιδής και υποδοχής των λειψάνων του και άλλων 6 πεσόντων και αγνοουμένων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου. Στις 16 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμος Ακολουθία του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Πέτα Άρτας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ