Κυριακή 05/05/2024

Κοροϊδία κατάντησε το θέμα με τα BMP-1, Marder 1A3 και M1117 για τα νησιά

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Το θέμα με τα BMP-1, Marder και M1117 απαιτεί γνώσεις επί του επιχειρησιακού σχεδιασμού και δεν είναι παιχνίδι υπερατού.

Άσχετοι, πολιτικοί κυρίως αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί -δυστυχώς- καθώς και δημοσιογράφοι, καθοδηγούμενοι από αντικυβερνητικό μένος (;) επιδίδονται σε “καταγγελίες” για “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών λόγω απομάκρυνσης των σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ-1.

Βασική προϋπόθεση όσων ασχολούνται με το θέμα BMP-1, Marder 1A3 και M1117 στο θέμα άμυνας νήσου, είναι να γνωρίζουν ότι και το “Αναγνωρίσεως” μπορεί να μάχεται και… δεν “κάθεται να κοιτάει”.

ΤΟΜΑ Marder 1A3 στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
ΤΟΜΑ Marder 1A3 στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

BMP-1 vs Marder 1A3

Το ΒΜΡ-1 για τους γνώστες έχει το παρατσούκλι “σαπάκι”.

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ΒΜΡ-1 είναι σοβιετικής κατασκευής, μη αναβαθμισμένο, παμπάλαιο και 15τονο. Η Ελλάδα παρέλαβε τα ΒΜΡ-1 το 1994 από το στρατό της τότε Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία ήταν ήδη σε χρήση 25 χρόνια.

Σε αντίθεση, το 33 τόνων ΤΟΜΑ Marder 1A3 σχεδιάστηκε για να επιχειρεί με το κύριο άρμα μάχης της Γερμανίας Leopard -το οποίο έχει η Ελλάδα- έχοντας παρόμοιο επίπεδο προστασίας και κινητικότητας.

Η ανάλυση για την σύγκριση BMP-1 vs Marder μπορεί να ολοκληρωθεί στο σημείο αυτό δίχως την αναλυτικότερη παράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών και οπλικών συστημάτων.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την συνεργασία ΤΟΜΑ Marder και αρμάτων μάχης Leopard:

“Αποστρατιωτικοποίηση” και “κενά” στην άμυνα

Την οργάνωση της άμυνας νήσου στο στρατιωτικό – επιχειρησιακό πεδίο δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας καλύτερα από αυτούς που την σχεδιάζουν και θα την διεξάγουν.

Εάν αυτοί λένε ότι το ΤΟΜΑ Marder 1A3 πρέπει να πάει στον Έβρο και στα νησιά να πάει το Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 κάτι περισσότερο γνωρίζουν από έναν πολιτικό που αναμεταδίδει όσα του λένε οι “ειδικοί” που έχει στο πλάι του.

Στην παρακάτω εικόνα, που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ΤΤΟΑ Μ1117 εκτελεί βολές σε περιοχή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»).

Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117
Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117

Πέραν αυτού κανένας δεν είπε ότι δεν θα πάνε αύριο – μεθαύριο ΤΟΜΑ Marder στα νησιά. Το πεδίο είναι δυναμικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όποιος είναι στάσιμος/στατικός πεθαίνει.

Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι στις 15 Απριλίου 2017 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για την παραχώρηση (δηλ. δωρεάν) 92 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1 τα οποία ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε πει ότι βρισκόταν σε μη επιχειρησιακή κατάσταση. Το 2018 ο εκσυγχρονισμός 70 εξ αυτών ανατέθηκε μέσω κυπριακής εταιρείας αρχικά στην ΕΛΒΟ και εν συνεχεία στην ΕΑΣ [αρχείο pdf].

Έγγραφο του ΥΠΕΘΑ για την διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για την παραχώρηση 92 ΤΟΜΑ BMP-1
Έγγραφο του ΥΠΕΘΑ για την διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για την παραχώρηση 92 ΤΟΜΑ BMP-1

Επίσης, η ίδια συγκυβέρνηση πούλησε 101 BMP-1 στην Αίγυπτο με τιμή πώλησης 35.000 ευρώ το τεμάχιο.

Το κείμενο που διαβάσατε είναι για όσους και όσες βλέπουν χωρίς “κωματικές” παρωπίδες και γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λέγονται όλα… Αυτά.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ