Παρασκευή 19/04/2024

Επιστράτευση: Τι ισχύει – Ποιες ηλικίες καλούνται

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Στην Επιστράτευση καλούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην Εφεδρεία.

Σκοπός της Επιστράτευσης

Σκοπός της Επιστράτευσης είναι η ανάκληση,­ κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στην πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Η Επιστράτευση διεξάγεται βάση Σχεδίου, που καταρτίζεται λεπτομερώς από τον καιρό της ειρήνης, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οιασδήποτε εχθρικής απειλής. Περιλαμβάνει:

  • Την πρόσκληση εφέδρων από την Εφεδρεία.
  • Την επίταξη οχημάτων/μηχανημάτων προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η Εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

  • Αξιωματικούς – ­ Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση, προβλεπόμενο όριο ηλικίας.
  • Οπλίτες, μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται μηχανογραφικά στις Μονάδες από τη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα με τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και το βαθμό τους.

Καταδρομείς σε μετεκπαίδευση Εφεδρείας
Καταδρομείς σε μετεκπαίδευση Εφεδρείας

Ποιες ηλικίες καλούνται στην Επιστράτευση

Στην Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων εγγράφονται οι έφεδροι Αξιωματικοί και Οπλίτες που απολύονται από τις ΕΔ, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους.

Οι έφεδροι εγγράφονται στην Εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Το σύνολο των Εφέδρων Αξιματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται, ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων, σε:

  • Α’ Σειρά Εφεδρείας: Έως 40 ετών
  • Β’ Σειρά Εφεδρείας: Από 41 έως 45 ετών

Όσοι έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους διαγράφονται από την Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τους Μόνιμους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, ΕΠΟΠ και ΟΒΑ σε εφεδρεία και τους εφέδρους Αξκούς (ΔΕΑ) ισχύουν ειδικές διατάξεις.

Βολή σε μετεκπαίδευση Εφεδρείας
Βολή σε μετεκπαίδευση Εφεδρείας

Είδη Επιστράτευσης

Υπάρχουν δύο είδη Επιστράτευσης, η Φανερή Επιστράτευση και η Μυστική Επιστράτευση.

Φανερή Επιστράτευση

Η πρόσκληση στην Φανερή Επιστράτευση μπορεί να γίνει με ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδα), με τοιχοκόλληση Προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ).

Η πρόσκληση θα γίνει με μια (1) από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του Ειδικού Φύλλου Πορείας (ΕΦΠ), όπως:
α. Το χρώμα του ΕΦΠ.
β. Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό.
γ. Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό.

Μυστική Επιστράτευση

Σε περίπτωση Μυστικής Επιστράτευσης η πρόσκληση γίνεται με παράδοση από τις Αστυνομικές Αρχές, με απόδειξη, του Φύλλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) ή το Φύλλου Ατομικής Προσαγωγής Αυτοκινήτου (ΦΑΠΑ).

Κατάταξη στη Μονάδα στην Επιστράτευση
Κατάταξη στη Μονάδα

Ενέργειες στην Επιστράτευση

Σε περίπτωση που κάποιος επιστρατεύεται είναι υποχρεωμένος να αναχωρήσει το συντομότερο δυνατό για τη Μονάδα ή τον χώρο (ΣΠΕ-ΧΣΕ) που αναγράφεται στην επιστρατευτική εντολή, ή στο αναγραφόμενο ΚΕΑ – ΚΜΑ, εφόσον επιτάσσεται όχημα.

Επίσης πρέπει να λάβει υπόψη τον χρόνο που θα έχεις στη διάθεσή του να τακτοποιήσει τις άμεσες οικογενειακές του υποθέσεις και να μελετήσει με προσοχή τις συνοπτικές οδηγίες που είναι γραμμένες στο ΕΦΠ του.

Κατά την αναχώρησή του για τη Μονάδα του να πάρει:

  • Τροφή για την κίνησή του μέχρι τη Μονάδα Κατατάξεως (ξηρά τροφή). Σημειώνεται ότι η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.
  • Την Αστυνομική Ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά Έγγραφα.
  • Την Άδεια Οδήγησης αυτοκινήτου ή/και Στρατιωτική Άδεια Οδήγησης Αυτοκινήτου (εάν έχει).
  • Ένα μικρό σακίδιο με ατομικά είδη.

Η μετακίνηση για τη Μονάδα ή τον χώρο (ΣΠΕ-ΧΣΕ) μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο ΕΦΠ σου. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται να μετακινηθείς προς τη Μονάδα σου γρήγορα, πρέπει να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ-ΧΣΕ που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που ευρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο, ή Αστυνομική Αρχή, προκειμένου να τον καθοδηγήσουν και να τον διευκολύνουν για την κίνησή του.

Ένδυση στη Μονάδα στην Επιστράτευση
Ένδυση στη Μονάδα

Ενέργειες πριν την Επιστράτευση

Οι έφεδροι υποχρεούνται να δηλώνουν οποιαδήποτε αλλαγή:

  • Του τόπου διαμονής, εφόσον η διάρκεια υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες. Στους έφεδρους που δεν συμμορφώνονται με τις παραπάνω υποχρεώσεις, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
  • Του αριθμού τηλεφώνου (είτε σταθερού είτε κινητού) και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
  • Όλες οι παραπάνω αλλαγές υποβάλλονται είτε προς τις αρμόδιες Στρατολογικές Υπηρεσίες, είτε προς τις Επιστρατεύουσες Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/Α4) έχει δημιουργήσει την διαδικτυακή εφαρμογή ΕΦΕΔΡΟΣ, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται:

  • Η επικαιροποίηση των ατομικών στοιχείων των εφέδρων από τους ιδίους.
  • Η δυνατότητα πληροφόρησης στοχευμένων ομάδων εφέδρων περί αδιαβάθμητων ανακοινώσεων, οι οποίες θα αναρτώνται από το ΓΕΣ/Α4 (ΔΕΣ) και τις Επιστρατεύουσες Αρχές (Ε.Α.). Οι εν λόγω ανακοινώσεις θα αποστέλλονται ταυτόχρονα στα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια (e-mails) των εφέδρων με την μορφή προσωπικής πληροφόρησης (newsletters).
  • Η αποστολή μηνυμάτων από τον έφεδρο στην Μονάδα που τον παρακολουθεί.

Είσοδος στην εφαρμογή ΕΦΕΔΡΟΣ: https://efedros.army.gr/login

Τονίζεται ότι δύο φορές κηρύχθηκε επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω της Τουρκίας μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πηγές

  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΦΕΔΡΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ/Α4 (ΔΝΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ)/3, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 (Αρχείο PDF)
  • Iστοσελίδα ΓΕΣ/Επιστράτευση: https://epistrateusi.army.gr/

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ