Δευτέρα 06/05/2024

ΗΝΙΟΧΟΣ 2023: Τα Σουχόϊ Su-30 της Ινδίας στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τα ρωσικής τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30, που θα συμμετάσχουν στην Πολυεθνική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 23 θα μπουν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

Στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 23, που θα διεξαχθεί από 24 Απριλίου έως 05 Μαΐου 2023 θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον ΗΠΑ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ τα ρωσικής τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη Σουχόϊ (Sukhoi Su-30 MKI) της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ, επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ινδίας και η συμμετοχή της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για πρώτη φορά στην Πολυεθνική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 23 με αεροσκάφη Su-30 MKI.

Η κίνηση αυτή είναι σημαντική γιατί οι Ινδοί θα μπορούσαν να στείλουν είτε Rafale, τα οποία έχουν ήδη στείλει στη Γαλλία για άλλη μια αεροπορική άσκηση (την γαλλική ORION), είτε Mirage 2000, που βρέθηκαν στην Ελλάδα στις 27 Μαρτίου 2023 για συνεκπαίδευση με Phantom F-4E της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, την οποία σχεδιάζει το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), F-16, F-18, Tornado, Eurofighter, Rafale και Mirage 2000-5 των συμμετεχουσών Πολεμικών Αεροποριών, Ανατολής και Δύσης, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των Σουχόϊ 30.

Τα Σουχόϊ 30 της Ινδίας

Το Sukhoi Su-30 MKI (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: Flanker-H) είναι ένα διθέσιο δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε από κοινού από το την ρωσική Sukhoi Design Bureau και την Hindustan Aeronautics Limited (HAL) για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF).

Έχει ικανότητες παρόμοιες με το Sukhoi Su-35 με το οποίο μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά και εξαρτήματα.

Το Σουχόϊ Su-30 MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας απογειώνεται με προορισμό την Ελλάδα και την ΗΝΙΟΧΟΣ 2023
Το Σουχόϊ Su-30 MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας απογειώνεται με προορισμό την Ελλάδα και την ΗΝΙΟΧΟΣ 2023. Εικόνα: Twitter.com @SpokespersonMoD

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 260 Su-30MKI τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου μαχητικών της.

Δείτε στο βίντεο από το κανάλι Aviation Wall, το ινδικό Σουχόϊ 30:

Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023

Η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
  • Η Γαλλία με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE.
  • Οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
  • Η Ινδία με Α/Φ Su-30.
  • Η Ιορδανία με Α/Φ F-16.
  • Η Ισπανία με Α/Φ F-18.
  • Η Ιταλία με Α/Φ TORNADO.
  • Η Σαουδική Αραβία με Α/Φ F-15.
  • Η Σλοβενία με Α/Φ PC-9Μ και Ομάδα JTAC.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:

  • Φάση Προετοιμασίας, από 18 έως 23 Απριλίου 2023.
  • Φάση Εκτέλεσης, από 24 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023 η οποία θα περιλαμβάνει SPOTTERS DAY την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00) και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00), καθώς και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) με διέλευση αεροσκαφών άνωθεν της Ακρόπολης την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
  • Φάση Αναδίπλωσης, από 5 έως 7 Μαΐου 2023.

Η Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των συμμετεχουσών Χωρών, με την διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Στην ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 VIPER και τα νεοαποκτηθέντα Α/Φ RAFALE, και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 2023
Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 2023

Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων ΩΡΙΩΝ 2023

Παράλληλα και συνδυαστικά με την ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 θα διεξαχθεί η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία ΩΡΙΩΝ 2023.

Η Άσκηση θα λάβει χώρα από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας των Σκοπίων, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών – ΜΥΑ), και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Άσκηση ΩΡΙΩΝ 23 είναι άσκηση ανάπτυξης Στρατηγείων – Βάσεων Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου CFX/LIVEX/INVITEX (Command Post Exercise/Live Exercise/Invitation Exercise), και αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε διασυμμαχικό πλαίσιο, με την εκτέλεση σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας τόσο στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της Χώρας.

Η σειρά Ασκήσεων ΩΡΙΩΝ διευρύνεται κάθε χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερες ΕΔ-ΔΕΕ από φίλες και σύμμαχες Χώρες, καθιστώντας την ως μοναδική στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX), καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών ΕΔ-ΔΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ