Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1570 Οθωμανικές δυνάμεις υπό τον Μουσταφά Πασά, μετά από μακροχρόνια πολιορκία και αλλεπάλληλες σφοδρές επιθέσεις, κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπερασπίζουν ο Ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος ο Συγκλητικός. Η κατάληψη της Λευκωσίας σήμανε και την επικράτηση των Τούρκων σε ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο.

Κατά τη ναυμαχία στον κόλπο του Αργολικού το 1822, ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, αποτρέπει τον Οθωμανικό Στόλο του Μεχμέτ Πασά από το να εφοδιάσει την πολιορκούμενη φρουρά του Ναυπλίου.

Το 1918 αεροσκάφος Farman H.F. 27 της Ναυτικής Αεροπορίας, κατά την εκτέλεση νυχτερινής αποστολής, βομβαρδίζει με επιτυχία το αεροδρόμιο του Ναγαρά. Την αποστολή ανέλαβαν δύο Farman, αλλά το ένα κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στη διάρκεια της πτήσης πάνω από τον τουρκικό ναύσταθμο.

Το 1943 ανακοινώνεται επίσημα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Συμμάχων η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα (11η Ιταλική Στρατιά) αφοπλίζονται, διαλύονται ή εξοντώνονται από τους Γερμανούς συμμάχους τους. Λίγες ιταλικές μονάδες παραδίδονται στις ελληνικές ανταρτικές ομάδες, ενώ μεγάλος αριθμός Ιταλών στρατιωτών καταφεύγει στην ύπαιθρο, ζητώντας καταφύγιο από τους κατοίκους.

Το 1944 εκτελείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι η ηρωίδα της Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της μυστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Μαζί της εκτελέστηκαν ακόμη 72 πατριώτες.

Το 1944 τμήμα από 16 Ιερολοχίτες ενεργεί επιδρομή στην Κω, εξουδετερώνει τη φρουρά του γερμανικού φυλακίου και καταστρέφει τέσσερις ηλεκτρικούς φάρους, μία μηχανή ηλεκτρικού ρεύματος, εγκαταστάσεις, οπλισμό και τηλεφωνικές συσκευές.

Το 1956 ενεργείται επίθεση αγωνιστών της ΕΟΚΑ στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό της Κερύνειας, που ήταν στο κέντρο της πόλης και δίπλα από το μεσαιωνικό κάστρο, στο οποίο υπήρχαν 120 Άγγλοι στρατιώτες, σώμα επικουρικών αστυνομικών και πολυβολεία. Η αιφνιδιαστική επιχείρηση στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Οι οκτώ Τούρκοι αστυνομικοί του σταθμού παραδίδονται, ενώ οι αγωνιστές εξασφαλίζουν οπλισμό και πυρομαχικά με μόνες απώλειες τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανδρών της οργάνωσης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ