Πέμπτη 02/05/2024

Σαν Σήμερα 8 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1824 δύναμη από 6.000 Οθωμανούς υπό τον Αμπάς Πασά, τον Βελή Αγά και τον Πράχο Πρεβίστα συγκρούονται στη Μπινίτσα του Λιδωρικίου με μικρή ελληνική δύναμη υπό τον Σκαλτσά. Μετά από εξάωρη σκληρή μάχη οι Έλληνες έτρεψαν τον εχθρό σε άτακτη φυγή.

Το 1908 δύναμη από 150 κομιτατζήδες προσβάλλει το σαν σήμερα το δεκαμελές ανταρτικό σώμα του Οπλαρχηγού Εμμανουήλ Νικολούδη, που βρισκόταν πάνω στο ύψωμα Πιπερίτσα (του όρους Καϊμακτσαλάν). Τα σώματα όμως του Βολάνη και του Καραβίτη, μετά από προσχεδιασμένη ενέργεια, προσβάλλουν τους κομιτατζήδες από τα νώτα και τα πλευρά. Οι τελευταίοι υποχώρησαν άτακτα προς τη Βεύη (περιοχή της Φλώρινας) καταδιωκόμενοι από τους Έλληνες και είχαν 28 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους Πογόντσες.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις, που υποχώρησαν από την Κιουτάχεια και το Δορύλαιο, αφού ανασυγκροτήθηκαν, ενεργούν από το πρωί αιφνιδιαστική αντεπίθεση εναντίον των ελληνικών θέσεων από το Δορύλαιο μέχρι το Σεϊντή Γαζή. Μετά από σκληρούς αγώνες, τα ελληνικά τμήματα αποκρούουν με επιτυχία την τουρκική αντεπίθεση, προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό και τον υποχρεώνουν να συμπτυχθεί άτακτα. Η μάχη του Δορυλαίου ήταν η σπουδαιότερη από τις μάχες που έγιναν στη Μικρά Ασία, γιατί έγινε σε ανοιχτό πεδίο και πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις των δύο αντιπάλων.

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου 1958 Αγωνιστές της ΕΟΚΑ πυροβολούν και σκοτώνουν δύο Βρετανούς στρατιώτες σε ανταπόδοση των όσων διέπραξαν στο χωριό Αυγόρου τρεις μέρες πριν. Ακολούθησαν αντίποινα από πλευράς των Άγγλων, που την ίδια μέρα ανατινάζουν το σωματείο «Ανόρθωση» στην Αμμόχωστο, με τον ισχυρισμό ότι κάτω από το ξύλινο δάπεδο του σωματείου βρέθηκαν δύο βόμβες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ