Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 5 Οκτωβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Κύπριος Κυπριανού Θησέας με επιστολή του προς τους δημογέροντες της Ύδρας, ζήτησε οικονομική ενίσχυση για αγορά οπλισμού με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα στην Κύπρο για την απελευθέρωση.

Το 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) και ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει την ελληνοτουρκική μεθόριο στη Θεσσαλία. Πραγματοποιείται επιτυχώς η πρώτη πολεμική αεροπορική αποστολή, αναγνώριση της παραμεθόριας περιοχής, από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο, με αεροπλάνο Henry Farman (συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες για τις περαιτέρω επιχειρήσεις).

Στο μέτωπο της Ηπείρου, παρά την αρχική αμυντική αποστολή που είχε ο Στρατός Ηπείρου, αποφασίζεται η απώθηση του εχθρού, πέρα από τη γραμμή του Αράχθου και η κατάληψη της ισχυρότερης αμυντικής τοποθεσίας του Γριμπόβου.

Ταυτόχρονα, Σώματα Προσκόπων με επικεφαλής αξιωματικούς του Στρατού αποβιβάζονται στη Χαλκιδική στον όρμο της Ιερισσού και αρχίζουν να προχωρούν στο εσωτερικό, διώχνοντας τις μικρές οθωμανικές φρουρές και εγκαθιστώντας ελληνικές αρχές.

Το 1915 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε την ίδια ημέρα από τη Βουλή.

Επίμαχο θέμα ήταν εάν η Ελλάδα έπρεπε να τηρήσει την υποχρέωσή της να δώσει βοήθεια στη σύμμαχο Σερβία, που βρισκόταν σε πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Αυτό συνεπαγόταν την είσοδο της Ελλάδας με το μέρος των Συμμάχων στον πόλεμο, από την έκβαση του οποίου εξαρτιόταν η ολοκλήρωση των εθνικών της διεκδικήσεων.

Την ίδια ημέρα, αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να εξωθήσουν την έξοδο της από την ουδετερότητα, εν αναμονή επίθεσης και της Βουλγαρίας κατά της Σερβίας.

Το 1921 αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας βομβαρδίζει επιτυχώς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντινέρ, που αποτελεί κέντρο ανεφοδιασμού των Τούρκων στον τομέα Τσιβρίλ, και μια αμαξοστοιχία. Στη συνέχεια βομβαρδίζονται στρατώνες του εχθρού στη Σπάρτη, καθώς και ο τελευταίος σιδηροδρομικός σταθμός της γραμμής Αϊδινίου – Εγκερντίρ Γκιολ.

Το 1944 ένοπλα τμήματα κατοίκων της Καρπάθου, με τη συνδρομή ολόκληρου του λαού του νησιού, ξεσηκώνονται και επιτίθενται κατά των τοπικών γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων, τις οποίες υποχρεώνουν να παραδοθούν στην επαναστατική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί. Όσοι παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και στο νησί εγκαταστάθηκαν αγγλικές και ελληνικές αρχές.

Το 1955 το Τάγμα ΕΚΣΕ (Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος), μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, με την υποστήριξη αμερικανικών αρμάτων και αεροπορίας, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 Scotch Hill, κοντά στον Imjin ποταμό της περιοχής Yonchon-Chorwon. Σε αυτήν την μεγαλύτερη και η πιο διακεκριμένη επιχείρηση του ΕΚΣΕ υπήρξαν 28 νεκροί και 87 τραυματίες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ