Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 23 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Σαν σήμερα 23 Μαρτίου του 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση:

  • Οι Γρηγοράκηδες, μετά από συνεννόηση με τον Οπλαρχηγό Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως στο Μαραθωνήσι (Γύθειο).
  • Οι πρόκριτοι αδελφοί Δεληγιάννη και οι αρματολοί αδελφοί Πλαπούτα, μετά από επίσημη δοξολογία στα Λαγκάδια, κηρύσσουν την Επανάσταση στην Επαρχία Καρύταινας της Αρκαδίας.
  • Η Υψηλή Πύλη καλεί σε σύσκεψη τους προξένους των ξένων Δυνάμεων και τους ζητά να ασκήσουν την επιρροή τους, για να παραδώσουν οι Έλληνες τα όπλα και να κατασταλεί έτσι η Επανάσταση στην Ελλάδα.
  • Στο «Σπαρτιατικό Στρατόπεδο της Καλαμάτας» υπογράφεται η προκήρυξη του Πέτρου Μαυρομιχάλη ως «αρχιστρατήγου των σπαρτιάτικων στρατευμάτων» και της «Μεσσηνιακής Συγκλήτου» υπό τον τίτλο «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς». Η προκήρυξη αυτή αποτελεί την επίσημη αναγγελία στους Ευρωπαίους της ενάρξεως του Αγώνα.
  • Δύναμη από 2.000 οπλισμένους Μανιάτες, με αρχηγό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, εισέρχεται στην Καλαμάτα και αναγκάζει τον Διοικητή της οθωμανικής φρουράς, να παραδώσει την πόλη. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μπροστά στη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλογούν τις ελληνικές σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.
  • Οι πρόκριτοι Δημήτριος Μελετόπουλος, Ανδρέας Λόντος και Λέων Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, αφού επέτρεψαν στους Οθωμανούς της Βοστίτσας (Αιγίου) να φύγουν στα απέναντι παράλια της Φωκίδας, εισέρχονται στην πόλη και υψώνουν τη Σημαία της Επανάστασης.

Το 1906 μικρό ανταρτικό σώμα, με επικεφαλής τον Γεώργιο Σκαλίδη, ενεργεί τολμηρή επιδρομή στην πεδιάδα του Μοναστηρίου, όπου καταδιώκεται από οθωμανικά τμήματα και κυκλώνεται κοντά στο χωριό Ζόβιτς, στον Εριγώνα ποταμό. Στη μάχη που επακολούθησε σκοτώθηκαν πολεμώντας ο επικεφαλής του ανταρτικού σώματος και δέκα από τους άνδρες του.

To 1941 το Υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Ζέππο, κατά τη διάρκεια πολεμικής του περιπολίας δυτικά του κόλπου του Δυρραχίου, στα Αλβανο-Γιουγκοσλαβικά παράλια, βυθίζει το επιβατηγό πετρελαιοκίνητο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ