Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 23 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1906 ο επικεφαλής ανταρτικού σώματος Κωνσταντίνος Γαρέφης από τη Μηλιά του Πηλίου, προσβάλλει τις συμμορίες των αρχικομιτατζήδων Λούκα και Καρατάσου στα Καλύβια Καραφυλλέων, κοντά στο Τσερνέσοβο (Γαρέφης). Στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν 14 κομιτατζήδες καθώς και δύο αρχηγοί τους. Τραυματίστηκε όμως θανάσιμα ο Γαρέφης.

Το 1921 οι Β’ και Γ’ Μοίρες Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιούν πέντε πολεμικές αποστολές που επεκτείνονται μέχρι και την Άγκυρα. Αναγνωρίζονται οι τομείς των Σωμάτων Στρατού, καθώς και οι κινήσεις των Τούρκων μεταξύ Γιαπάν Χαμάμ και Κιουτάκ, με αποτέλεσμα την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών.

Το 1922 Μονάδες της ΧΙΙΙ Μεραρχίας Πεζικού και της Μεραρχίας Ιππικού αποκρούουν επίθεση των Τούρκων για κατάληψη του σταθμού Σαλιχλή και διευκολύνουν έτσι την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων προς τα λιμάνια επιβιβάσεως.

Συγκροτήθηκε το 1940 η Διοίκηση Αεροπορίας Βομβαρδισμού (ΔΑΒ) με αποστολή τον βομβαρδισμό των οδών εχθρικής προέλασης και των γραμμών ανεφοδιασμού και υποχώρησης, την παρακώλυση της δράσης της εχθρικής Αεροπορίας και τη συλλογή πληροφοριών. Στη ΔΑΒ υπάγονται οι Μοίρες 31η, 32η και 33η.

Συγκρότημα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” εισβάλλει τη νύχτα 22/23 Αυγούστου 1948 στην πόλη των Τρικάλων, όπου καταστρέφει έργα κοινής ωφέλειας, πριν αποκρουσθεί από δυνάμεις της Χωροφυλακής.

Τη νύχτα της 23ης Αυγούστου 1958 μέλη της ΕΟΚΑ, που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά, έπεσαν σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών. Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη χειροβομβίδας πέντε Άγγλοι στρατιώτες, ενώ από πλευράς ΕΟΚΑ, σκοτώθηκαν οι Μιχαήλ Καϊλής, Καλλής Σακκάς και ο Δημητράκης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ