Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 22 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1645 οι Βενετοί, μετά από δίμηνη πολιορκία παραδίδουν την πόλη των Χανίων στους Τούρκους.

Το 1921 η ΧΙΙΙ Μεραρχία καταλαμβάνει το Τσεντίζ. Με την κατάληψη της γραμμής Προύσας – Τσεντίζ – Ουσάκ λήγει η πρώτη περίοδος των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία.

Το 1921 η Στρατιά Μικράς Ασίας εισηγείται την επιστροφή της στις θέσεις εξορμήσεως Δορύλαιου – Αφιόν Καραχισάρ, γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση της η παραμονή του στρατού στον Σαγγάριο ήταν επικίνδυνη, λόγω δυσκολιών ανεφοδιασμού από την επιμήκυνση των γραμμών συγκοινωνιών και της εποχής βροχών που θα ακολουθούσε.

Το 1922 με τις πληροφορίες αεροσκάφους Breguet 14 της Στρατιωτικής Αεροπορίας κατά την αναγνώριση της περιοχής Φιλαδέλφεια – Ιτζικλέρ, το Νότιο Συγκρότημα Μεραρχιών που υποχωρούσε προς τη θάλασσα, αποφεύγει περικύκλωση του από ισχυρές τουρκικές δυνάμεις ιππικού και πεζικού. Την ίδια ημέρα (22 Αυγούστου) οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας και συγκεντρώνονται πάλι στο Καζαμίρ Σμύρνης. Η Β’ Μοίρα Στρατιωτικής Αεροπορίας διαλύεται.

Το 1943 το αντιτορπιλικό ΠΙΝΔΟΣ (κυβερνήτης Πλωτάρχης Δημήτριος Φoίφας) σε συνεργασία με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Easton» βυθίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-458 κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας από τη Μάλτα στις Συρακούσες.

Το 1947 δυνάμεις ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλουν 1947 τα χωριά Νεοχώρι και Δαφνώνα στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, όπου πυρπολούν και λεηλατούν οικίες και δημόσια καταστήματα, εκτελούν και απαγάγουν κατοίκους και ανατινάσσουν τη σιδηροδρομική γραμμή από το Νεοχώρι μέχρι τη Σταυρούπολη.

Το 1948 δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει το Αίγιο, αναγκάζεται όμως να υποχωρήσει μετά από σθεναρή αντίσταση δυνάμεων του Εθνικού Στρατού.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ