Σάββατο 27/04/2024

Σαν Σήμερα 2 Οκτωβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1540 υπογράφεται, με γαλλική μεσολάβηση, βενετο-οθωμανική συνθήκη ειρήνης, με την οποία το Ναύπλιο και η Μονεμβασιά περιέρχονται στην οθωμανική κατοχή.

Το 1828 αποχωρούν από την Πελοπόννησο για την Αίγυπτο ο Ιμπραήμ και τα τελευταία τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του. Τα πρώτα τμήματα είχαν αποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα. Η γενική αυτή αποχώρηση επιβλήθηκε από το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα με την επιθετική του στάση. Αυτό κατέλαβε διαδοχικά τις επόμενες ημέρες τα φρούρια Μεθώνης, Κορώνης, Νεοκάστρου, Ρίου και Πατρών.

Το 1946 τμήμα ανταρτών, σε συνεργασία με την οργάνωση αυτοάμυνας της πόλης, επιτίθεται εναντίον της Νάουσας και τμημάτων του 518 Τάγματος Πεζικού και Χωροφυλακής. Ανατινάζουν το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας και πυρπολούν πενήντα οικίες, όπου βρήκαν τον θάνατο τριάντα κάτοικοι.

«Πληροφορίαι ληφθείσαι ενταύθα αναφέρουν ότι ενηργήθη συνδυασμένη επίθεσις κατά της πόλεως υπό συμμοριτών ευρισκομένων εντός και εκτός της πόλεως της Ναούσης. Οι συμμορίται, περί τους 1.000, εν συνεννοήσει μετά των εκεί κομμουνιστών, οι οποίοι σημειωτέον ήσαν ωπλισμένοι, εισήλθον εις την πόλιν ενώ άλλαι δυνάμεις των έλαβον θέσεις πέριξ του εστρατωνισμένου έξω της πόλεως λόχου ώστε να ματαιώσουν συντονισμένην δράσιν του στρατού και της χωροφυλακής».

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ