Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 2 Αυγούστου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 338 π.Χ ο Φίλιππος, επικεφαλής της Μακεδονικής Φάλαγγας, συντρίβει τους Αθηναίους και Θηβαίους στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, σε μία προσπάθεια πανεθνικής ένωσης όλων των ελληνικών πόλεων – κρατών. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε ιδιαίτερα ο δεκαοχτάχρονος γιος του Αλέξανδρος, που διοικούσε το Ιππικό. Όταν ο Φίλιππος μπήκε στην Αθήνα, σεβάστηκε την ιστορία και τη δόξα της και δε συμπεριφέρθηκε ως νικητής, αλλά αντίθετα εγγυήθηκε την πολιτική αυτονομία της πόλης.

Το 1922 αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνεται από το Αφιόν Καραχισάρ και πραγματοποιεί αναγνώριση των εχθρικών διαβάσεων στην κατεύθυνση προέλασης των ελληνικών στρατευμάτων (ΙΧ Μεραρχίας) μέχρι το Μπαγιάτ, και βομβαρδισμούς τουρκικών δυνάμεων στο Αμόριο.

Το 1946 ομάδα ανταρτών λεηλάτησε το χωριό Νιάτα Σπάρτης και επιτέθηκε στους άνδρες του Στρατιωτικού Συμβουλίου που περιόδευαν στην περιοχή. Αμυνόμενα τμήματα της Χωροφυλακής τους εξανάγκασαν σε υποχώρηση.

Έναρξη σαν σήμερα 2 Αυγούστου 1946 της προκαταρκτικής επιχείρησης ΠΥΡΣΟΣ Α’ του Α’ Σώματος Στρατού στον Γράμμο. Είχε διάρκεια μέχρι τις 9 Αυγούστου και αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” σχετικά με την κύρια επίθεση, της οποίας αρχικός σχεδιασμός ήταν το όρος Βίτσι.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ