Σαν Σήμερα 2 Αυγούστου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Ημερομηνία:

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Αυγούστου.

Ο Φίλιππος, επικεφαλής της Μακεδονικής Φάλαγγας, συντρίβει το 338 π.Χ. τους Αθηναίους και Θηβαίους στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, σε μία προσπάθεια πανεθνικής ένωσης όλων των ελληνικών πόλεων – κρατών. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε ιδιαίτερα ο δεκαοχτάχρονος γιος του Αλέξανδρος, που διοικούσε το Ιππικό. Όταν ο Φίλιππος μπήκε στην Αθήνα, σεβάστηκε την ιστορία και τη δόξα της και δε συμπεριφέρθηκε ως νικητής, αλλά αντίθετα εγγυήθηκε την πολιτική αυτονομία της πόλης.

Αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνεται από το Αφιόν Καραχισάρ και πραγματοποιεί αναγνώριση των εχθρικών διαβάσεων στην κατεύθυνση προέλασης των ελληνικών στρατευμάτων (ΙΧ Μεραρχίας) μέχρι το Μπαγιάτ, και βομβαρδισμούς τουρκικών δυνάμεων στο Αμόριο.

Ομάδα ανταρτών λεηλάτησε σαν σήμερα 2 Αυγούστου 1946, το χωριό Νιάτα Σπάρτης και επιτέθηκε στους άνδρες του Στρατιωτικού Συμβουλίου που περιόδευαν στην περιοχή. Αμυνόμενα τμήματα της Χωροφυλακής τους εξανάγκασαν σε υποχώρηση.

- Διαφήμιση -

Έναρξη σαν σήμερα 2 Αυγούστου 1946 της προκαταρκτικής επιχείρησης ΠΥΡΣΟΣ Α’ του Α΄ Σώματος Στρατού στον Γράμμο. Είχε διάρκεια μέχρι τις 9 Αυγούστου και αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” σχετικά με την κύρια επίθεση, της οποίας αρχικός σχεδιασμός ήταν το όρος Βίτσι.

- Διαφήμιση -

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ

❯ Διαβάστε επίσης
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -