Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 13 Ιουνίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Γιουσούφ Πασάς της Πάτρας επιτίθεται εναντίον του όρους Πούσι (κοντά στο χωριό Λάλα), το οποίο κατέχουν σώματα από Επτανησίους, Ηλείους και Καλαβρυτινούς. Σκοπός του ήταν να ενισχύσει τους 2.000 Τούρκους του Λάλα. Οι Επτανήσιοι απέκρουσαν τις επιθέσεις και ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν μαζί με τους κατοίκους του χωριού στην Πάτρα.

Το 1821 ο Ιμπραήμ με 6.000 άνδρες φτάνει στους Μύλους και στη συνέχεια καταλαμβάνει το Άργος. Στους Μύλους, 480 Έλληνες υπό τους Δημήτριο Υψηλάντη και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τους Αιγυπτίους και να επιτύχουν περιφανή νίκη. Η μάχη των Μύλων έκρινε την τύχη του Ναυπλίου.

Το 1903 το πρώτο ανταρτικό σώμα, αποτελούμενο από δέκα άνδρες, περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο και εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Σκοπός του ήταν η ενθάρρυνση και τόνωση των Ελλήνων για ένοπλη αντίσταση εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας και της δράσης των κομιτατζήδων. Αυτοί ήταν οι Κρήτες Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Πέρος, Γεώργιος Δικώνυμος – Μακρής, Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Καντουνάτος και Νικόλαος Λουκάκης.

Το 1917 ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση με το Κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 (Βουλή των Λαζάρων).

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου 1922 αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 του Ναυτικού Σμήνους δέχεται στο Αφιόν, επίθεση τουρκικού Breguet που εκτελεί περιπολία πάνω από τον τομέα της ΧΙΙ Μεραρχίας. Ακολουθεί αερομαχία και καταδίωξη του τουρκικού αεροσκάφους μέχρι το Μπουλεβαντίν. Μετά το επεισόδιο αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη για 15 ημέρες δεν εμφανίστηκαν στο μέτωπο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ