Σάββατο 27/04/2024

Σαν Σήμερα 12 Οκτωβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1826 ο Νικόλαος Κριεζώτης, επικεφαλής 450 ανδρών, πετυχαίνει χωρίς απώλειες να εισέλθει στην Ακρόπολη της Αθήνας για να ενισχύσει τη φρουρά που πολιορκούσε ο Κιουταχής.

Το 1912 ο Στρατός Ηπείρου απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα.

Το 1916 η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης αποφασίζει την ίδρυση Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος με διάταγμα το οποίο προβλέπει την κατάταξη και πολιτών με πτυχίο αεροπόρου. Το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των ναυτικών αεροπορικών δυνάμεων.

Το 1939 ο Βρετανός Κυβερνήτης επιθεωρεί τους πρώτους Κυπρίους εθελοντές στρατιώτες που την ίδια μέρα αναχωρούν για την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στο πλευρό των συμμάχων.

Το 1944 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, τέσσερα ελληνικά Spitfire V της 335 Μοίρας Διώξεως εκτελούν αποστολή στην περιοχή του Μόσταρ, πλήττοντας εχθρικά φορτηγά. Σκοτώνεται ο αρχηγός του σχηματισμού Επαμεινώνδας Κοττάς, ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο πεσόντα των επιχειρήσεων 1940-1944.

Το 1944 αρχίζει η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την Αθήνα και η είσοδος των πρώτων ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων στην πόλη. Τμήματα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) Αθηνών καταλαμβάνουν τη νύχτα 12/13 Οκτωβρίου το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού στο Κερατσίνι, σε συνεργασία με το προσωπικό και κατόπιν μάχης, αποτρέπουν τη σχεδιασμένη ανατίναξη του από τους αποχωρούντες Γερμανούς. Στην επιχείρηση αυτή, τελευταία πράξη αντίστασης στην περιοχή Αθηνών, φονεύθηκαν 17 Έλληνες και άγνωστος αριθμός Γερμανών.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ