Κυριακή 15/09/2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Βουλευτές της ΝΔ “χτυπάνε” την Κυβέρνηση για τις κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Βουλευτές της ΝΔ “χτυπάνε” την Κυβέρνηση με ερωτήσεις για τις κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φέρνουν στη Βουλή το θέμα των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λάρισας κατέθεσαν ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει:

“Σε μια εποχή που η ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας συνιστά αδήριτη ανάγκη για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και ενώ διεθνώς επικρατεί πρωτοφανής ρευστότητα και άνοδος των αναθεωρητικών δυνάμεων, όπως της γειτονικής Τουρκίας, η σταδιακή απίσχναση του στελεχιακού δυναμικού του στρατού μας συνιστά μια αρνητική εξέλιξη.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, έως σχετικά πρόσφατα, το επάγγελμα του αξιωματικού και του υπαξιωματικού στρατού περιβάλλετο με αίγλη, κύρος και αποτελούσε πόλο επαγγελματικής έλξης για τους νέους και τις νέες, είναι φανερό ότι η σημερινή αρνητική μεταστροφή των διαθέσεων οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ένας από αυτούς είναι, αναμφίβολα, οι χαμηλές αποδοχές των στρατιωτικών, που είναι σαφώς αναντίστοιχες με το λειτούργημα που υπηρετούν, την διαρκή ένταση που απαιτεί η εργασία τους και τις συχνές μεταθέσεις, που εγείρουν εμπόδια στην οικογενειακή ζωή τους.

Είναι όμως προφανές ότι η πατρίδα οφείλει πρωτίστως σε αυτούς τους φρουρούς της ελευθερίας μας να δείχνει μεγαλύτερη γενναιοδωρία και να αναγνωρίζει την προσφορά τους. Η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, μετά την περιπέτεια της πολύχρονης κρίσης που βιώσαμε, όχι μόνον επιτρέπει αλλά και επιβάλλει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα-κίνητρα ώστε στις εξετάσεις για τις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές να λαμβάνουν μέρος πολύ περισσότεροι υποψήφιοι, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τον πήχη επιτυχίας για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές.”

Και ρωτάει: “Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές κενές θέσεις στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες εισαγωγικές εξετάσεις, και την απροθυμία συμμετοχής υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές και εν γένει την επιλογή του επαγγέλματος του αξιωματικού και του υπαξιωματικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τι μέτρα-κίνητρα προτίθεσθε να λάβετε για τη ταχεία αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την προσέλκυση περισσοτέρων και με υψηλότερες επιδόσεις υποψηφίων;

Ο Θεόδωρος Καράογλου σημειώνει: “Αναμφίβολα, το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων για τις στρατιωτικές σχολές αποτελεί θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική πολιτεία. Προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση, καθώς εάν συνεχιστεί τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μείνουν «ορφανές» από εκατοντάδες στελέχη, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό για την πατρίδα μας, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.” Και ρωτάει:

“Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το υφιστάμενο πλαίσιο της εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές της χώρας με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων;
Είναι στις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων η υιοθέτηση δέσμης μέτρων, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για την είσοδό τους στις στρατιωτικές σχολές, π.χ. μισθολογική εξέλιξη, ασφαλιστικό καθεστώς, εργασιακό περιβάλλον κ.α.;”

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσε σχετική επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ (αρχείο pdf).

Βουλευτές και από τα άλλα πολιτικά κόμματα αναμένεται να καταθέσουν σχετικές ερωτήσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Παιδείας, πλην όμως οι ερωτήσεις των βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος “τσούζουν” περισσότερο την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ που ασχολείται αποκλειστικά με την Ατζέντα 2030, την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της Πολιτικής Προστασίας (πχ Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών) και του Υπουργείου Υγείας (διαθέσεις ιατρών και οδηγών ασθενοφόρων). Εάν δεν το γνωρίζουν στο ΥΠΕΘΑ τους λέμε ότι, το οικιστικό πρόγραμμα (ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ) δεν προσελκύει νέους και νέες στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά παροτρύνει τα εν ενεργεία Στελέχη να μην παραιτηθούν.

Στο ΥΠΕΘΑ πρέπει να κάνουν ένα restart και να υλοποιήσουν το έργο “το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το κύριο οπλικό σύστημα” γιατί διαφορετικά το 2030 δεν θα υπάρχει προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι φέτος στη Σχολή Ικάρων εισήχθησαν 14 άτομα λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι το 2030, όταν και θα έχει ήδη αποφοιτήσει και εκπαιδευθεί η Τάξη 2028, θα υπάρχουν τουλάχιστον 14 πιλότοι λιγότεροι στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιο έτος (2023) θα υπάρχουν 230 λιγότεροι Ανθυπολοχαγοί και 148 λιγότεροι Μόνιμοι Λοχίες στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και 60 λιγότεροι Σμηνίες ειδικότητας Επιχειρησιακής Υποστήριξης στις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφορικά με το μισθολογικό των Στρατιωτικών, το Υπουργείο Οικονομικών απαντάει ότι “χορηγούνται, μεταξύ άλλων, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυξήσεις, από 01.01.2024, οι οποίες αφορούν το ύψος του βασικού μισθού, της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης, των προσαυξήσεων του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και του επιδόματος της παρ. Ε’ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α’ 74)“. Σημειώνει επίσης ότι, “αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου Προϋπολογισμού και τα εκάστοτε υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.”

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ήδη “έριξε” τους συντελεστές ΕΒΕ σε 5 Στρατιωτικές Σχολές για να έχει έτοιμη την απάντηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως παραδέχθηκε ότι το αθηνοκεντρικό αναπτυξιακό μοντέλο έχει δημιουργήσει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες πρέπει να παραδεχθεί ότι οι Στρατιωτικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο μισθολογικό θέμα αλλά ακριβώς το ίδιο στο θέμα της εργασίας. Ποιος νέος θα γίνει Στρατιωτικός όταν ξέρει ότι θα γίνει ταυτόχρονα υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβέστης, ιατρός του ΕΣΥ, οδηγός ασθενοφόρου, υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομους και άλλα πολλά;

Από τις “κενές” απαντήσεις των Υπουργείων εκτιμούμε ότι και του χρόνου θα υπάρχουν κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές ενόσω θα αυξάνονται οι παραιτήσεις των εν ενεργεία Στελεχών.

Τελευταία Νέα

Survivor: Από τον ΟΥΚα Ηλία Βαλάση στην Καταδρομέα Γεσθημανή Κουτούζογλου

Από τον ΟΥΚα Ηλία Βαλάση στην Καταδρομέα Γεσθημανή Κουτούζογλου...

Γεσθημανή Κουτούζογλου: Μια Υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων στο Survivor

Μια Υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων συμμετέχει στο Survivor του...

Η Τουρκία θέλει χώρο δοκιμών για βαλλιστικούς πυραύλους στη Σομαλία

Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει χώρο δοκιμών για βαλλιστικούς...

Με τον Νικόλαο Πλαστήρα φωτογραφήθηκε ο Τούρκος διοικητής της 1ης Στρατιάς

Ο Τούρκος διοικητής της 1ης Στρατιάς φωτογραφήθηκε κάτω από...

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει πόλωση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών – Άλαλοι Γιασάρ Γκιουλέρ και Χουλουσί Ακάρ

Για πόλωση κατηγορούν τον Ερντογάν οι κεμαλιστές μετά τον...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Survivor: Από τον ΟΥΚα Ηλία Βαλάση στην Καταδρομέα Γεσθημανή Κουτούζογλου

Από τον ΟΥΚα Ηλία Βαλάση στην Καταδρομέα Γεσθημανή Κουτούζογλου...

Γεσθημανή Κουτούζογλου: Μια Υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων στο Survivor

Μια Υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων συμμετέχει στο Survivor του...

Η Τουρκία θέλει χώρο δοκιμών για βαλλιστικούς πυραύλους στη Σομαλία

Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει χώρο δοκιμών για βαλλιστικούς...

Με τον Νικόλαο Πλαστήρα φωτογραφήθηκε ο Τούρκος διοικητής της 1ης Στρατιάς

Ο Τούρκος διοικητής της 1ης Στρατιάς φωτογραφήθηκε κάτω από...

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει πόλωση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών – Άλαλοι Γιασάρ Γκιουλέρ και Χουλουσί Ακάρ

Για πόλωση κατηγορούν τον Ερντογάν οι κεμαλιστές μετά τον...