Δευτέρα 20/05/2024

Σαν Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1918 η 531 Μοίρα Διώξεως (Στρατιωτική Αεροπορία) επιστρέφει στην αρχική της έδρα, το αεροδρόμιο Γοργόπης, από όπου πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες – πολυβολισμούς και αποστολές συνοδείας βομβαρδιστικών, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην περιοχή Τζένα – Χούντοβο.

Το 1946 τρεις σχηματισμοί αεροσκαφών της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (336 ΒΕΜΔ) πραγματοποιούν αποστολές “sweep” (σάρωμα, θαλάσσια έρευνα σε χαμηλό ύψος 5-10μ.) διάρκειας άνω των τριών ωρών, φθάνοντας έως τις ακτές της Κρήτης (απέναντι από το Κουφονήσι). Κατά τη διάρκεια της πτήσης επιτίθενται εναντίον ιταλικού παρατηρητηρίου. Είναι η τελευταία επίθεση κατά ιταλικού στόχου, αφού δύο ημέρες μετά ανακοινώνεται η υπογραφή συνθήκης ανακωχής από την Ιταλία.

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 1955 ξεκίνησε το το πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Σεπτεμβριανά“. Οργανωμένες ομάδες Τούρκων εξτρεμιστών προχώρησαν ανεξέλεγκτα σε λεηλασίες, βανδαλισμούς και πυρπολήσεις οικιών, καταστημάτων, χριστιανικών εκκλησιών και ελληνικών πολιτιστικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παρόμοιες επιθέσεις έγιναν και στη Σμύρνη, με στόχο το ελληνικό κλιμάκιο στο τοπικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Αφορμές, υπήρξαν το Κυπριακό και η έκρηξη στο προαύλιο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια που, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν προβοκάτσια.

Το 1956 οι Άγγλοι συλλαμβάνουν τον Γενικό Γραμματέα του Εθναρχικού Συμβουλίου Νίκο Κρανιδιώτη, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στις φυλακές Ομορφίτας και αργότερα στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς Κύπρου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ