Δευτέρα 20/05/2024

Σαν Σήμερα 9 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης με 450 Σουλιώτες επιτίθεται κατά του στρατοπέδου των Τούρκων στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου όπου και σκοτώνεται. Τάφηκε στο Μεσολόγγι την άλλη μέρα. Οι Σουλιώτες είχαν 60 νεκρούς και οι Τούρκοι 800. Οι Έλληνες θεώρησαν τον χαμό του Μάρκου Μπότσαρη ως εθνική συμφορά, ενώ οι Τούρκοι το πανηγύρισαν με 20 κανονιοβολισμούς.

Το 1825 τρία ελληνικά πλοία, υπό τον Σπετσιώτη Ναύαρχο Γεώργιο Ανδρούτσο, μεταφέρουν από τη Μονεμβασία και αποβιβάζουν στον Κίσαμο της Κρήτης εκστρατευτικό σώμα που περιλαμβάνει 2.400 άνδρες, υπό τους Εμμανουήλ Αντωνιάδη και Δημήτριο Καλλέργη, με σκοπό να ενισχυθεί η επανάσταση του νησιού. Μέσα σε λίγες ώρες οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Γραμβούσας και απομακρύνουν από την περιοχή 2.000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη.

Το 1908 σκοτώνεται ο Οπλαρχηγός Νικόλαος Ανδριανάκης, από τους Λάκκους των Χανίων σε συμπλοκή με τους Τούρκους κοντά στην Κατερίνη μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση.

Το 1921 η Στρατιωτική Αεροπορία αναπτύσσει σημαντική δράση με αναγνωρίσεις και βομβαρδισμούς τουρκικών θέσεων στις γέφυρες του Σαγγάριου, του Καβουντζή και του Μπεϊλίκ, των οχυρώσεων στο Πολατλί και των δυνάμεων του εχθρού κατά μήκος του ποταμού Γκεούκ.

Το 1944 το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ βυθίζει στο Καρλόβασι της Σάμου το ιταλικό αντιτορπιλλικό «Calatafimi» κλάσεως «Curtatore», το οποίο έπλεε υπό γερμανική σημαία και ήταν επανδρωμένο από γερμανικό προσωπικό. Στην συνέχεια επιχειρεί να βυθίσει και το μικρό φορτηγό «Ωρίων», πλοίο εφοδιασμού των ελληνικών φάρων. Ο «Ωρίων» επλήγη αλλά εξακολούθησε να επιπλέει.

Το 1956 οι Άγγλοι οδηγούν στην αγχόνη τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ και Ιάκωβο Πατάτσο. Ο Ανδρέας Ζάκος εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με το ξεκίνημα του Αγώνα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη περιοχή Λεύκας Πύργου. Πήρε μέρος στη μάχη στο «Μερσινάκι», στην οποία πληγώθηκε και συνελήφθη. Ο Χαρίλαος Μιχαήλ, φίλος και συνεργάτης του Ζάκου, συνελήφθη και αυτός στη μάχη στο «Μερσινάκι», αρνούμενος να εγκαταλείψει τον τραυματία φίλο του. Τέλος, ο Ιάκωβος Πατάτσος συμμετείχε σε βομβιστικές επιθέσεις της ΕΟΚΑ και αργότερα κατατάχτηκε στο εκτελεστικό της Λευκωσίας. Στις 23 Απριλίου 1956 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης αστυνομικού, συνεργάτη των Άγγλων, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι ολοήμερες επιδρομές της Τουρκικής Αεροπορίας στην περιοχή Τηλλυρίας, παρά το ότι ανέστειλαν τις στρατιωτικές ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, ανάγκασαν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει σαν σήμερα 9 Αυγούστου 1964 τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με την επέμβαση του, το τουρκικό προγεφύρωμα περιορίσθηκε σε μικρή περιοχή γύρω από τα Κόκκινα, το τίμημα όμως των βομβαρδισμών ήταν 55 νεκροί και 125 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Επίσης, ο Στρατηγός Γρίβας, που είχε υποβάλει την παραίτησή του, τέθηκε ξανά επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ