Δευτέρα 06/05/2024

Σαν Σήμερα 7 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 7 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1824 ο Άγγλος φιλέλληνας Λόρδος Τζωρτζ Γκόρντον Βύρων (Lord George Gordon Byron) πεθαίνει στο Μεσολόγγι από πνευμονία. Ο θάνατός του βυθίζει σε πένθος όλη την Ελλάδα.

Το 1825 ο Ιμπραήμ με ορμητήριο τη Μεθώνη εκστρατεύει εναντίον της περιοχής του Κρεμμυδίου Μεθώνης, στην οποία βρίσκονταν 3.250 Έλληνες επαναστάτες υπό τους Κωνσταντίνο Μπότσαρη, Αναστάσιο Καρατάσο, Χατζηχρήστο, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Κίτσο Τζαβέλα και Κυριάκο Σκούρτη. Οι Έλληνες, αφού κυκλώθηκαν από παντού, αναγκάστηκαν να ανοίξουν δίοδο διαφυγής μέσα από το εχθρικό ιππικό, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 600 νεκρούς.

Το 1897 ελληνικές δυνάμεις του μετώπου Ηπείρου περνούν τον Άραχθο ποταμό, καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα και αναγκάζουν τους Οθωμανούς να υποχωρήσουν προς τον Λούρο ποταμό.

Το 1939 Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στα λιμάνια της Βορείου Ηπείρου, Άγιο Ιωάννη της Μεδούης, Δυρράχιο, Αυλώνα και Αγίους Σαράντα όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνουν ολόκληρη την Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο.

Σαν σήμερα 7 Απριλίου 1941:

  • Κατά την διάρκεια του αεροπορικού βομβαρδισμού στον Πειραιά βυθίζεται το μετά από μετασκευή πλωτό νοσοκομείο ΠΑΤΡΙΣ, χωρίς να προλάβει να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
  • Μετά από τη γερμανική εισβολή στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα Προκαλύψεως (περιοχών Κομοτηνής, Πυθίου και Σουφλίου) της Ταξιαρχίας Έβρου συμπτύσσονται στο τουρκικό έδαφος, όπου αφοπλίζονται. Στις 9 Απριλίου ο Διοικητής της Ταξιαρχίας έφεδρος Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήτρος, για να μην αφοπλιστεί, αυτοκτονεί στα Ύψαλα της Ανατολικής Θράκης.
  • Το οχυρό Ιστίμπεη (Οχυρό) στο Ανατολικό Mπέλες αμύνεται σθεναρά και προξενεί στους Γερμανούς σοβαρότατες απώλειες, ενώ καταρρίπτονται τρία γερμανικά αεροσκάφη. Απόπειρα των Γερμανών να εισδύσουν στις στοές αποκρούεται. Στις 1600, η φρουρά του Οχυρού αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα, λόγω διοχέτευσης μέσα σε αυτό αποπνικτικών αερίων.
  • Το οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), στο Ανατολικό Μπέλες, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού και αεροπορίας και όμως αμύνεται ηρωικά και προξενεί στους Γερμανούς πολύ βαριές απώλειες. Η φρουρά του οχυρού, λόγω της χρησιμοποίησης φλογοβόλων και της διοχέτευσης μέσα στις στοές αποπνικτικών αερίων από τους Γερμανούς, που είχαν ανέβει στην επιφάνειά του, αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα στις 1130 και να παραδοθεί.
  • Στις 2330 περίπου, το οχυρό Νυμφαία, βόρεια της Κομοτηνής, διακόπτει τον αγώνα και παραδίδεται στους Γερμανούς. Η φρουρά του αγωνίστηκε σκληρά επί δύο ημέρες, δέχτηκε επανειλημμένες γερμανικές επιθέσεις και υπέστη αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία. Υπέκυψε μόνον όταν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας.

Το 1948 συγκρότημα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” από δύο τάγματα με βαρύ οπλισμό επιτίθεται στην πόλη της Κομοτηνής. Αποκρούεται από αμυνόμενα τμήματα του Στρατού και της Χωροφυλακής, με βαριές απώλειες για τους επιτιθέμενους.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ