Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 26 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Μαρτίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1821:

  • το νησί των Σπετσών επαναστατεί θέτοντας στη διάθεση της Επανάστασης τα 53 πλοία του στόλου του. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αφού με δικά της έξοδα εξόπλισε μικρό στολίσκο, απέκλεισε τον Κόλπο του Ναυπλίου.
  • ο πρόκριτος της περιοχής Γαστούνης Γεώργιος Σισίνης κηρύσσει την Επανάσταση στην περιοχή του και πολιορκεί το φρούριο Χλομούτσι, στο οποίο είχαν κλειστεί οι Οθωμανοί. Την επομένη καταφτάνει σε βοήθεια των πολιορκημένων ο Ραΐπ Αγάς και προσβάλλει τους Έλληνες από τα νώτα, αναγκάζοντας τους έτσι να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν βιαστικά.
  • ο Χαράλαμπος Βιλαέτης υψώνει τη Σημαία της Επαναστάσεως στον Πύργο Ηλείας.
  • οι εκπρόσωποι του Αχαϊκού ή Επαναστατικού Διευθυντηρίου (Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος) επιδίδουν ανακοίνωση στους Προξένους των ξένων Δυνάμεων της Πάτρας, με την οποία τους γνωστοποιούν την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Το 1946 η Επιτροπή για τις εξωτερικές υποθέσεις της Αμερικανικής Γερουσίας, για δεύτερη φορά (η πρώτη έγινε στις 17 Μαΐου 1920), εγκρίνει με ψήφισμά της τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Βόρειο Ήπειρο.

Το 1955 διεκόπησαν οι αποστολές στην Κορέα του 13 Σμήνους Μεταφορών και άρχισε η προετοιμασία αναχώρησης υλικών και αεροσκαφών (C-47 Dakota) για την Αεροπορική Βάση Ashiya, όπου θα πραγματοποιούνταν οι αναγκαίες εργασίες και επιθεωρήσεις για την επιστροφή στην Ελλάδα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ